Baxa: Uprchlíci jako příživníci? Šíříte dezinformace. Pracuje jich málo, tvrdí člen SPD

Martin Baxa

PARTIE Terezie Tománkové 24.4.2022

Uprchlická vlna z Ukrajiny vyvolává na české politické scéně velké vášně. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS došlo kvůli tématu k ostré přestřelce mezi ministrem kultury Martinem Baxou (ODS) a poslancem Radkem Rozvoralem (SPD). Člen Fialova kabinetu obvinil SPD v šíření dezinformací, které mají v lidech vyvolat protiukrajinské nálady. Rozvoral tato obvinění odmítá.

Od začátku ruské invaze do Česka uprchlo zhruba 320 ukrajinských uprchlíků. Opoziční hnutí SPD často viní vládu z toho, že při pomoci utečencům zapomíná na české občany.

„Chceme pomáhat všem uprchlíkům, ale nesmíme opomíjet naše občany. Slušně pracující lidé jsou pro nás na prvním místě. Někteří hejtmani mají problémy s uprchlíky, kteří se budou do společnosti těžko zapracovávat, protože mají jiné návyky,“ kritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS Radek Rozvoral.

Narážel tím na výrok jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), který řekl, že se v Česku nachází i nepřizpůsobiví utečenci. To již zmínili někteří další hejtmani. Podle Martina Baxy ale SPD tyto výroky překrucuje, protože nepřizpůsobivá skupina není početná.

„Mám za zlé, jak šíříte dezinformace. Povídáte nesmysly. Ukrajinci nejsou preferovaní před českými občany. Přišli o všechno, dostanou jednorázovou pomoc 5 tisíc korun, o další si musí zažádat. Pobírat ji mohou maximálně tři měsíce. Chtějí pracovat, nepřicházejí sem příživníci,“ uvedl Baxa.

Podle Rozvorala ale zatím v Česku příliš ukrajinských uprchlíků nepracuje. „Dezinformace nešíříme. Že chtějí uprchlíci pracovat, je v pořádku. Přišlo jich asi 320 tisíc, pracuje ale jen 7 procent z nich, což je hrozně málo. Je třeba, aby se více zapojili,“ prohlásil poslanec a rovněž zmínil, že do Česka přichází i lidé, kteří nepochází z míst, kde by zrovna teď zuřila válka.

Baxa se výrokům Rozvorala během vysílání smál. „Neudržel jsem se. Šíříte jedovaté řeči. Styděl bych se říkat, jestli je někdo z Mariupolu, nebo někde vedle, kam bomba zrovna teď nedopadla. Říkáte hanebné věci,“ vmetl Rozvoralovi.

Podle údajů ministerstva práce v Česku pracuje přes 24 tisíc lidí, což je zhruba 7,5 procenta. Podle šéfa resortu Mariana Jurečky je tento poměr za tak krátkou dobu obrovským úspěchem. Šéf lidovců rovněž připustil, že řada příchozích Ukrajinců s velkou pravděpodobností pracuje načerno.

Tagy: