Během povodní padl 127 let starý český rekord. V Jeseníkách napršelo 386 mm za den

V Opavě zaplavily prudké povodně i fotbalový stadion, město po opadnutí vody sčítá miliardové škody (fotografie z 15. 9. 2024).

V povodňových oblastech opět prší

Během zářijových povodní padl 127 let starý český rekord v objemu srážek za den na jednom místě. V Loučné nad Desnou na Šumpersku napršelo 14. září 386 milimetrů vody, tedy 386 litrů na metr čtvereční. Předchozí rekord z roku 1897 překonal letošní déšť zhruba o 40 milimetrů. Dnes to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V září několik dní vydatně pršelo a po celém Česku se vzedmuly toky. Povodně si vyžádaly škody za desítky miliard korun. Mají pět potvrzených obětí a další lidé se pohřešují.

„Denní úhrn srážek 386 milimetrů lze považovat za nový nejvyšší naměřený denní úhrn na našem území,“ sdělili meteorologové. Údaj zachytila stanice Loučná nad Desnou, Švýcárna, která se nachází v pohoří Jeseníky v nadmořské výšce 1306 metrů. „Data do národní databáze přebíráme vždy po skončení měsíce, proto jsme tento rekord objevili až teď, doplnili pracovníci ústavu. Nejvyšším objemem srážek za jeden den bylo v Česku doposud 345,1 milimetru naměřených 29. července 1897 na stanici Bedřichov, Nová Louka na Jablonecku.

Srážky byly letos v sobotu 14. září podle ČHMÚ opravdu extrémní. Jen v Jeseníkách naměřili meteorologové kromě zmíněné stanice hned na několika místech za den kolem 300 milimetrů srážek. V Adolfovicích to bylo 337 milimetrů, v Lázních Lipová na jedné stanici 305 milimetrů a na další 284 milimetrů a v Heřmanovicích 283 milimetrů.

ČTĚTE TAKÉ: Hurikán Kirk se žene k Evropě. Spustí vydatné deště i sníh, ovlivnit může i počasí v Česku

Právě Olomoucký kraj a také Moravskoslezský kraj patřily k regionům nejvíce zasaženým letošními povodněmi. S následky záplav se města a obce stále potýkají. Například obyvatelům Jeseníku začala až dnes téct z kohoutků opět pitná voda a část města je stále bez plynu. V Ostravě je nefunkční Ústřední čistírna odpadních vod v Přívoze a třeba v Holčovicích na Bruntálsku se po povodních objevují sesuvy půdy.

Tagy: