Bělorusko v pohotovosti. Raketové systémy dodané Ruskem jsou v bojovém režimu

Rusko pokračuje v ostřelování ukrajinských měst včetně Kyjeva. Ochrana ukrajinských hranic jak s Ruskem, tak s Běloruskem, je naší stálou prioritou, řekl prezident Volodymyr Zelenskyj, který tak reagoval na spekulace o možném zapojení Běloruska do konfliktu. Bělorusko uvedlo do pohotovostního bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander, které mu dodalo Rusko, prohlásil běloruský lídr Alexandr Lukašenko.

Bělorusko uvedlo do pohotovostního bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander, které mu dodalo Rusko, prohlásil dnes běloruský lídr Alexandr Lukašenko na společné tiskové konferenci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Minsku. Putin přítomné novináře ujistil, že Rusko nemá v plánu Bělorusko ‚pohltit‘, a řekl, že s Lukašenkem během pondělního setkání probíral pokračující spolupráci na společných vojenských cvičeních a vývoji nové vojenské techniky.

Hned několik explozí se ozvalo v Kyjevě, informoval starosta města Vitalij Kličko. Podle agentury Unian k výbuchům došlo ve dvou různých čtvrtích Kyjeva.

Ukrajinská vojenská správa pak doplnila, že ukrajinské síly během ruského útoku sestřelily 15 z více než 20 nepřátelských dronů. Zasažen byl objekt, který je součástí kritické infrastruktury. Kyjev upřesňuje i počty lidských ztrát. Opět šlo o sebevražedné drony íránské výroby, které Ukrajinci kvůli jejich zvuku nazývají mopedy.

Ukrajina je připravena na všechny možné scénáře obrany vůči Rusku a jeho spojenci Bělorusku. V pravidelném videu to prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ochrana ukrajinských hranic je přitom podle něj stálou prioritou.

„Ochrana našich hranic, jak s Ruskem, tak s Běloruskem, je naší stálou prioritou,“ řekl Zelenskyj. „Připravujeme se na všechny možné obranné scénáře,“ dodal prezident země, která od 24. února čelí ruské vojenské agresi.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Bělorusko on-line The New York Times Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Vjačeslav Vladimirovič Gladkov