Bolestné zpovědi Ukrajinců. Lepší bez elektřiny a vody, když je to i bez Rusů, mají jasno

Ukrajina čelí obrovské energetické krizi. Ruská armáda útočí na centra výroby energie, aby zemi uvrhla do zimy a tmy. Na Ukrajině je bez elektřiny zhruba devět milionů lidí. Někteří Ukrajinci se ale do své vlasti vracejí alespoň na Vánoce, jiní míří do Německa, kde se lépe postarají o své děti.

Energetická krize nutí Ukrajince opustit zemi. „Podle pracovníků polských nevládních organizací se výrazný příliv uprchlíků (do Polska) kvůli energetické krizi ale nekoná,“ uvedl reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Někteří ale míří naopak zpět na Ukrajinu, aby oslavili Vánoce se svými příbuznými.

Za oknem jednoho z domů v Přemyšli na polsko-ukrajinské hranici už svítí stromeček a v bytě je určitě teplo. Viktoria ale míří tam, kde elektřina po posledním masivním ruském bombardování nejde už třetí den. Vrací se za rodiči a babičkou do Rusy ostřelovaného Dnipra. Tam si stromeček kvůli nedostatku elektřiny asi nerozsvítí. „To není naše největší obava, největší strach. Jak řekl náš prezident: Lepší bez elektřiny i vody, když je to i bez Rusů,“ pospala uprchlice.

Dvanáctiletou Vitalijku čeká podobná cesta. Jen do Kyjeva. Táta je na frontě, máma v hlavním městě pracuje. Devět měsíců žila s babičkou a bratrem v Německu. „Nemám strach. Neviděla jsem svou rodinu a přátele devět měsíců. A fakt nemám strach,“ řekla Vitalijka. „Když mluvíme o raketách trochu strach mám. Předevčírem bombardovali Kyjev a manžel, který tam je, říkal, že to bylo děsivé,“ přiblížila situaci v hlavním městě Ukrajiny Marija, babička Vitalijky.

Na nádraží jsou převážně ženy s dětmi. Vrací se alespoň na Vánoce. Stanislav s rodinou ale míří na druhou stranu. Utíká z Oděsy, kde je momentálně jeden a půl milionu lidí bez elektřiny. Jde hlavně za světlem, teplem a bezpečím. „Utíkáme. Nemáme elektřinu a vodu. Musíme odvézt děti do bezpečí. Já sám bych zůstal, ale žena a děti chtějí odjet,“ popsal Stanislav.

„Někteří z uprchlíků utíkají před energetickou krizí. Říkají, že nemají vodu, elektřinu a zvláště pro staré lidi nebo pro rodiny s dětmi je to nesmírně těžké,“ sdělila vedoucí uprchlického centra v Přemyšli Anna Misniaková.

Většina uprchlíků jede z tamního hlavního nádraží do Německa. Právě do Hannoveru totiž jezdí charitativní vlak, do kterého si nemusí kupovat jízdenky. Zbytek uprchlíků míří hlavně do ostatních polských měst, někteří i do České republiky.

Tagy:
krize Německo Polsko elektřina Vánoce Ukrajina uprchlík Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace Přemyšl