Běloruský dobrovolník na Ukrajině: Rusko je náš nepřítel. Lukašenko je Putinův sluha

Ukrajinští vojáci

Válka na Ukrajině 22.3.2022

Ukrajinu brání tisíce dobrovolníků ze zahraničí, kteří do země v posledních týdnech přijeli. Mezi nimi je i běloruský fotbalový fanoušek Vitalij. Podle něj má Bělorusko a Ukrajina jednoho společného nepřítele, a tím je Rusko.

„Rusko je impérium, které si staví za cíl pohltit okolní národy. Chce vzít naši kulturu, jedinečnost i jazyk a propojit ji se svou,“ řekl běloruský fotbalový fanoušek, který odjel do Kyjeva pomáhat Ukrajincům bránit jejich vlast.

Vitalij během rozhovoru s reportérem CNN Prima NEWS Matyášem Zrnem vylíčil také situaci, která panuje v Bělorusku. Připomněl zároveň události z léta 2020, kdy Bělorusové demonstrovali proti výsledkům prezidentských voleb, ve kterých tehdy Lukašenko podle oficiálních údajů získal už šestý mandát k výkonu funkce prezidenta.

Hlasování ale podle tvrzení opozice provázely rozsáhlé podvody. Mnozí tak považují za skutečnou vítězku voleb kandidátku opozice Svjatlanu Cichanouskou, která později musela uprchnout do Litvy. Výsledky voleb strhly lavinu masových protestů. Lidé tehdy požadovali Lukašenkovu demisi. Demonstrace však skončily neúspěchem. „Lukašenko za dobu svého vládnutí silně zastrašil svůj národ. Bohužel Bělorusům nestačily síly zvítězit nad Putinovským režimem,“ uvedl Vitalij.

S rodinou není v kontaktu

Lukašenko je prezidentem Běloruska už více než 25 let a je silně napojen na svůj ruský protějšek Vladimira Putina. „Lukašenko je jen Putinův lokaj, sluha. Nikdy nebyl nezávislý a nikdy nepřijímal žádná vážná řešení, aniž by o nich nevěděl ruský prezident. Vše konzultoval s Putinem,“ vysvětlil Vitalij. „V Bělorusku už prakticky nezůstaly žádné opoziční strany. Jedna z posledních sil, která odolává Lukašenkovu režimu, jsou fotbaloví fanoušci,“ dodal.

Reportérovi CNN Prima NEWS se také přiznal, že s vlastní rodinou neudržuje kontakt. „S blízkými nejsem v kontaktu, a to z jednoho prostého důvodu. Bojím se totiž, že by mohli nést následky za má rozhodnutí,“ doplnil Vitalij. Kromě toho, že odjel pomáhat Ukrajincům, byl také jedním z těch, kteří v létě 2020 demonstrovali proti Lukašenkově režimu.

Válka na Ukrajině trvá už čtvrtý týden. Ruské síly dosud v bojích utrpěly těžké ztráty, hovoří se o tisících mrtvých i zraněných vojáků. Běloruský vůdce poskytl ruské armádě území své země k útoku na Ukrajinu, dosud se však zdráhá vstoupit do otevřené války.

Tagy: