Fiala z SPD: Uprchlíkům pomáhejme přiměřeně po nutnou dobu. Pak ať se vrátí na Ukrajinu

Radim Fiala a Tomio Okamura

Poslanci se dohadují kvůli Polčákově kauze

Uprchlíkům pomáhejme pouze přiměřeně a na nezbytně dlouhou dobu, po ukončení konfliktu ať se vrátí na Ukrajinu, apeloval v úterý na tiskové konferenci SPD ve Sněmovně místopředseda hnutí Radim Fiala. Podle něj bude situace jen horší. Premiér Petr Fiala (ODS) ale při zasedání poslanců řekl, že Česko situaci zatím zvládá. Zároveň poděkoval Čechům, kteří Ukrajincům pomáhají.

„Česko zažívá největší migrační vlnu v historii. Situace je velmi vážná a bohužel bude jen horší. Pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny je podle nás správné, ale pouze přiměřeně a na nezbytně nutnou dobu. A po ukončení konfliktu na Ukrajině by se měli vrátit zpět budovat svou rodnou zemi a být jejím základním ekonomickým motorem,“ prohlásil Radim Fiala.

Zároveň apeloval na vládu, aby přijala „zásadní opatření ve způsobech přijímání Ukrajinců“. „Vláda zatím žádný plán nemá. Naši občané mají oprávněné obavy o udržitelnost našeho zdravotního a sociálního systému a o to, jaká bude situace na pracovním trhu, ve školství. Trápí je zdražování, které Fialův kabinet odmítá řešit,“ kritizoval ministry.

Podle SPD je správné pomáhat, ale nesmí docházet k „velkému snížení kvality života občanů ČR a také k omezení poskytování zdravotní péče“. „Starejme se o naše lidi, na co čekáme?“ vyzvala ve Sněmovně i šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Válka se dotkne všech, ale zvládneme to

Do Česka podle premiéra Petra Fialy zatím přišlo kolem 300 tisíc lidí prchajících před válkou na Ukrajině. Podle něj ale Česká republika uprchlickou krizi zatím zvládá. „A to díky velkému úsilí a obětavosti úřadů, obcí a hlavně občanů, kteří nabídli svou práci a čas. Není to jednoduché ani zcela bez komplikací, ale Česko patří k zemím, které to zvládají jednoznačně nejlépe,“ uvedl v úterý při jednání Sněmovny.

Zdůraznil, že se snaží, aby pomoc Ukrajincům měla co nejméně negativní dopad na Čechy. „Nebudu lakovat věci na růžovo. Válka na Ukrajině i uprchlická krize se dotkne nás všech. Budeme muset obětovat naše pohodlí, ale vláda dělá vše pro to, aby to bylo jen dočasně a na co nejkratší dobu,“ zdůraznil.

Rusko podle předsedy vlády vyhlásilo válku nejen Ukrajině, ale nám všem. „Chápu rozčarování mnohých nad rostoucími cenami, je to pochopitelné a logické. Hlavní viník této situace je jen jeden, a je jím Vladimir Putin,“ zdůraznil a apeloval, ať se Češi nerozhádají. „Tím bychom nikomu nepomohli. Situace nebude snadná, ale společně ji zvládneme,“ dodal.

„Jsem přesvědčen, že musíme pomáhat ze všech sil a že je povinností ČR to zvládnout. Naše vláda se v tuto chvíli tak chová a ukazuje ve věci jednoznačnou kompetenci,“ přidal se k premiérovi poslanec STAN Jan Lacina.

Tagy: