Berete zaměstnancům peníze, řekl Středula. Já nic nenavrhla, uzemnila ho Nerudová

Danuše Nerudová a Josef Středula byli hosty pořadu 360°.

360° 22.8.2023

Mezi předsedou Českomoravské komory odborových svazů Josefem Středulou a ekonomkou Danuší Nerudovou došlo v pořadu 360° na CNN Prima NEWS k ostřejší výměně názorů ohledně dopadu konsolidačního balíčku na zaměstnance. Podle Středuly se totiž podílela na návrhu, který jim bere peníze. Nerudová však oponovala, že ona nic nenavrhovala a vysvětlila, že dochází pouze k narovnání situace.

„Zaměstnancům se zvýšila daň, zavedla se nemocenská. Vždyť jste tam navrhli věci, které jim berou peníze,“ zdůraznil ve vysílání Středula.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Eurokomisařka Nerudová? Umím si ji představit, prohlásil Benda. Hnutí ANO zvažuje Dostálovou

Proti tomu se však Nerudová ohradila: „Dovolíte? Já jsem nic nenavrhovala. Znovu opakuji, že dochází k narovnání situace, kdy dlouhodobě zaměstnanci platí velmi vysoké odvody na sociální zabezpečení a nyní budou vyšší odvody platit i OSVČ,“ doplnila.

Podle ekonomky tak konsolidační balíček vyrovnává nepoměr mezi zaměstnanci a osobami samostatně výdělečně činnými. A velmi ji mrzí, že tento pozitivní efekt nevnímají odbory.

Středula na to reagoval zmínkou o zvýšení limitu paušální daně z milionu na dva. Podle Nerudové jde pouze o technický způsob provedení, ale zároveň se velmi výrazně zvyšuje vyměřovací základ pro osoby samostatně výdělečně činné a minimální odvody. Dodala, že tím vláda udělala krok, aby narovnala nepoměr mezi zaměstnanci a osobami samostatně výdělečně činnými.

SLEDUJTE TAKÉ: Středula zkritizoval vládní škrty. Podle něj se nejvíce dotknou zaměstnanců a důchodců. Státnímu rozpočtu však nic nepřinesou.

Tagy:
OSVČ Danuše Nerudová zaměstnanci 360° ekonomika konsolidační balíček Josef Středula vládní škrty