Bez Ukrajinců se neobejdeme. Zemědělci v Česku nabízejí zázemí pro celé rodiny

Zemědělci se obávají odchodu Ukrajinců, připravují ubytování pro jejich rodiny.

Odchody ukrajinských pracovníků, kteří se vrací do okupované země bránit své rodiny a domovy, trápí jejich zaměstnavatele v Česku. Ti nabízejí rodinám svých zaměstnanců v krizi ubytování nebo jídlo, nemocnice zase chtějí organizovat evakuaci uprchlíků. Programy ekonomické migrace se ale i kvůli zavřené české ambasádě na Ukrajině zastavují.

V českém zemědělství pracují tisíce Ukrajinců. Starají se o dobytek, řídí traktory nebo třídí brambory. Bez jejich pomoci by mohlo zemědělství zkolabovat. I proto jim teď tuzemští zaměstnavatelé nabízejí prostory, kam se mohou s rodinami uchýlit.

„Včera jsme si je svolali a řekli jim, že jestli budou mít strach o svoje příbuzné, je možnost si tady udělat zázemí,“ řekl Aleš Málek, předseda společnosti Havlíčkova Borová zemědělská. Bydlení by bylo možné například ve správní budově v Oudoleni na Havlíčkobrodsku. Budova je opuštěná a předělat ji na ubytovnu pro uprchlíky by tak nebyl problém.

Zaměstnavatelé se snaží pracovníky z Ukrajiny udržet, protože jsou pro ně důležitá pracovní síla. Už nyní ale některé agrární podniky hlásí, že Ukrajinci odjíždějí. Někteří dostali i povolávací rozkaz do armády.

Citelně by chyběli i v nemocnicích, kde pracuje mnoho ukrajinských lékařů, lékařek i sester. „Samozřejmě jsme tady legálně, jsme nahlášeni na velvyslanectví Ukrajiny, a pokud takový rozkaz přijde, tak svůj občanský dluh splním a dorazím tam,“ říká k možnému povolání do zbraně internista Jaroslav Kuzminski.

O důležitosti ukrajinských pracovníků ví i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ten v pátek oznámil, že by jen jeho resort dokázal dát práci až 50 tisícům uprchlíkům z Ukrajiny.

Tagy: