Jedeme válčit. Putina musí někdo zastavit, hlásí Ukrajinci, kteří se vrací z Česka domů

Protiruská demonstrace v polské Varšavě.

Příběhy zaměstnanců

Probuzení plné strachu a slz. Zpráva o ruském útoku hluboce zasáhla i desítky tisíc Ukrajinců, kteří žijí a pracují na území České republiky. Mají obavy o své blízké, zoufale se s nimi snaží spojit a řada z nich se také chce vrátit domů a bránit svou zem. Těžko se dokážeme vžít do toho, co v těchto hodinách cítí.

„Je to děsné. Mám zprávy od příbuzných z Kyjeva. Teď (zhruba v půl jedné odpoledne) je prý docela klid, ale ráno opravdu na kraji města došlo k výbuchům a ostřelování,“ potvrdila redakci CNN Prima NEWS pedagožka, která vyučuje na pražském gymnáziu.

„Mám strašný strach. Ráno jsem se probudil a můj nejlepší kamarád, který žije v Kyjevě, mi napsal, že začala válka. Pak jsem si uvědomil, že tam mám celou rodinu,“ uvedl Nik Kamenčuk. Jeho matka Jelena Ljubimenková se z Ukrajiny do Česka přestěhovala před dvanácti lety. V Českých Budějovicích si zřídila obchod s látkami. Se synem teď nemyslí na nic jiného než na lidi na Ukrajině.

„Co se děje na Ukrajině, se nedá popsat normálním jazykem. Všichni lidi jsou úplně vyřízený, od včerejška za mnou Češi chodí a všichni mě podporují. Ptají se, jestli nám můžou pomoci. Děkuju vám. Nevěřte tomu, co říkaj Rusáci, všichni lžou,“ řekla s pláčem Ljubimenková.

Podobné příběhy se odehrávají po celé České republice. „Jsme Ukrajinci, pojedeme na Ukrajinu válčit. Tohle je konec Ruska,“ řekl muž, který chce bojovat. „Takový člověk (Vladimir Putin) neskončí, dokud ho někdo nezastaví,“ přidal se další.

Podle posledního sčítání lidu z roku 2021 žije v Česku přes 180 tisíc občanů, kteří se hlásí k ukrajinské národnosti. Mnozí teď mají jediné přání – dostat se co nejrychleji domů a bránit svou zem.

České stavební firmy se proto obávají, že mnoho pracovníků z rozdělaných zakázek jednoduše zmizí a nebude je mít kdo nahradit. Zástupci těchto podniků si však uvědomují, že by ani nemělo cenu těmto Ukrajincům jejich rozhodnutí rozmlouvat.

„Pokud se rozhodnou bojovat nebo jít za svými rodinami, tak my jim v tom nemůžeme a ani nechceme bránit,“ uvedl Martin Stašek z Metrostavu pro Jihočeský kraj.

Ruské vojsko zahájilo invazi na Ukrajinu v noci ze středy na čtvrtek. Boje aktuálně probíhají nejen na Donbasu, ale prakticky po celé zemi.

Tagy: