Běžkaři vzali Jizerské hory útokem. Zaplnili rychle parkoviště, upravené tratě si chválí

Bežkaři vzali Jizerské hory útokem.

Tisíce běžkařů v neděli vylákalo nádherné počasí do Jizerských hor. Zaplnili všechna parkoviště, kolaps se ale nekonal, a tak policie nemusela uzavírat cesty do horských středisek. Jizerská magistrála nabízí 150 kilometrů upravených stop.

„Upravujeme dvě stopy na klasiku po krajích a středový pruh pro bruslení,“ vysvětlil Martin Kunc, ředitel obecně prospěšné společnosti Jizerská, která se o úpravu tratí stará. První lyžaři do Bedřichova, který je hlavním nástupním místem na magistrálu, přijeli už v šest ráno. Roman Novák z Prahy byl mezi prvními.

„Nemám rád davy, takže jsem si to krásně užil včetně východu slunce. Nádherné počasí, připravené stopy, ideál. Vzal jsem si horší lyže, pro případ, že by někde vykouklo kamení, ale vůbec to nebylo potřeba,“ pochvaloval si běžkař, který se pravidelně účastní i slavného závodu Jizerská 50.

Pro běžkaře neplatí restrikce

Jizerské hory se dočkaly ze všech známých lyžařských center zatím nejmenší sněhové nadílky. „Ve vyšších partiích je okolo třiceti centimetrů sněhu, stadion tady v Bedřichově jsme museli zasněžit, naštěstí to teploty dovolily,“ řekl Martin Kunc. Jizerská o. p. s. upravuje každoročně až 250 kilometrů běžeckých tras, v současné chvíli ale ještě na některých místech probíhá v lesích těžba dřeva.

„Podařilo se nám dohodnout se zástupci Lesů ČR, že nám část tratí uvolní, počítám, že kompletní úpravu všech tratí budeme dělat zhruba v polovině ledna,“ dodal Kunc. Narozdíl od sjezdovek pro běžkaře neplatí žádné restrikce s výjimkou zázemí na stadionu v Bedřichově, na toalety a do šaten mohou pouze s respirátorem.

Tagy: