Běžkyně v balerínách uchvátila, pak přišlo těhotenství. Teď prozradila plány do budoucna

K běhu bych se ráda vrátila, protože mě stále baví. Slovenskému webu Nový čas to řekla Annamária Horváthová známá jako „běžkyně v balerínách“. Ta kariéru přerušila kvůli těhotenství. Aby mohla 17letá dívka znovu úspěšně proniknout na atletické ovály, musela by podle jejího bývalého trenéra Norberta Pecze hodně chtít a pravidelně trénovat. Dveře má prý stále otevřené.

Běhání sportovkyni z romské osady v Moldavě nad Bodvou nadále těší a ráda by se k němu podle svých slov vrátila. „Stále mě baví a ve volném čase se mu věnuji,“ prozradila webu Nový čas Horváthová. „Přemýšlím i o tom, že bych se někde zaměstnala, ale příležitostí není moc. V první řadě bych musela dokončit školu,“ popsala své plány.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsný pád na hlavu a bezvědomí. Kolem bezvládného atleta slavil soupeř, schytal kritiku

Podle jejího bývalého trenéra Norberta Pecze návrat k běhání možný je, považuje ho však za velmi náročný. „Dveře k nám má otevřené. I po tom, co potratila, jsem ji ještě dvakrát oslovil, ale bez úspěchu. Jednou se objevila na tréninku, ale potom se po ní slehla zem a už nějaký čas jsem ji neviděl. V srpnu jí bude 18 a dosáhne plnoletosti. Pokud by se chtěla vrátit, musela by hodně chtít a pravidelně trénovat. Vynechala dva roky a to se dohání těžko,“ sdělil Pecze.

Nejdůležitější je podle trenéra její vůle. „Času je málo, nemůžu ji nahánět a tlačil do toho, aby trénovala. Budu se opakovat, musela by opravdu hodně chtít a zároveň by se asi musel najít i nějaký sponzor,“ řekl. „Do osady jsem chodil dvakrát i třikrát týdně. Čekal jsem na ni před školou a manželka jí prala, žehlila a společně chodily na nákupy,“ připomněl.

Přijít může kdykoli

„Má na ní vliv i její expřítel a prostředí, ve kterém žije. Vysvětloval jsem jí, že má před sebou velkou budoucnost, byla však až příliš zamilovaná,“ vzpomínal Pecze. „Ví, kde bydlím i kde učím. Pokud bude mít zájem, může kdykoli přijít. Důležité je, aby dokázala, že na to stále má a může se vrátit a dosahovat výsledků jako předtím,“ zmínil s nadějí běžecký trenér.

V roce 2018 dívka uhranula celé Slovensko, když vyhrála v balerínách závod na 750 metrů. Tím její úspěchy na trati neskončily a v roce 2021 už v běžecké obuvi triumfovala na dorosteneckém mistrovství Slovenska v běhu na 1 500 metrů. Následně však otěhotněla a s běháním skončila. „Bohužel jsem následně potratila,“ dodala Horváthová.

Tagy: