Bezpečnost vložených peněz je naší prioritou, říkají zakladatelé fintechu Platon Finance

Klíčovým prvkem na trhu s kryptoměnami je nárůst zájmu institucionálních investorů o bitcoin. „Dění na trhu zrcadlí to, že velcí investoři typu Tesla zahýbali trhem v podobě investice v objemu 1,5 miliardy dolarů. Je to signál, že kryptoměny začínají být zajímavé pro institucionální investory,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Daniel Tanner, zakladatel fintechového holdingu Platon Finance.

Ještě donedávna se přitom někteří významní američtí investoři zejména z řad miliardářů ke kryptoměnám stavěli skepticky. „Je to otázka nějaké změny strategie. Je totiž zajímavé investovat do něčeho tehdy, když ne všichni investují, protože pak jde trh velmi prudce vzhůru. Řada miliardářů podle mého názoru investovala ještě předtím, než v médiích proběhly informace o vývoji trhu, a teprve nyní se hlásí k tomu, že na kryptoměny berou zřetel,“ dodal Tanner.

Zásadní je tedy otázka, zda lze virtuální měny chápat spíše jako platidlo, nebo jako aktivum, které se nakupuje s vidinou jeho zhodnocení. Podle Daniela a Júlie Tannerových mají kryptoměny výhodu, že mohou dobře plnit úlohu jak peněz, tak investičního aktiva.

„Můžeme je brát jako internetové peníze a současně s nimi lze obchodovat na burzách,“ řekl Tanner. „Myslím si ale, že současní investoři berou kryptoměny spíše jako aktivum,“ dodala Júlie Tanner.

Regulace nám nevadí

Popularitu digitálních měn v posledních měsících také výrazně zvyšuje mimořádně uvolněná měnová politika centrálních bank, zejména Evropské centrální banky nebo amerického Federálního rezervního systému. „Investoři se budou chtít chránit před inflací, a tak budou mít zájem diverzifikovat rizika,“ myslí si Tanner s tím, že příliv kapitálu do kryptoměn bude pokračovat.

Zakladatelé Platon Finance jsou přesvědčeni, že se nacházíme uprostřed jakési revoluce v uspořádání globálního finančního systému. Napomohla tomu také pandemie koronaviru, která zapříčinila, že se byznysové aktivity ve stále větší míře přesouvají do on-line prostředí. „Kryptoměny k rozvoji digitalizace, která je nevyhnutelná, významně přispívají,“ řekl Daniel Tanner.

Kryptoseriál: Bitcoin - měna, nebo

Aby se virtuální měny pevně usídlily v myslích lidí a ti je začali v hojnější míře používat jako platidlo, je nutná důvěra v ně. Bez ní se neobejde žádná měna, která má ambici stát se dlouhodobě životaschopnou. Důvěryhodnost kryptoměn má podle Tannerových zajistit regulace, která se do kryptoměnového prostředí pomalu dostává. „V rámci Evropské unie již existuje směrnice, která platí od ledna 2021 a říká, jak má být s kryptoměnami nakládáno. Počítá se s tím, že kryptoměny budou nedílnou součástí platebního systému,“ řekl Daniel Tanner.

Jediná pojištěná kryptoměna

Podle něho se nástup regulace nevylučuje s charakteristickým rysem prostředí virtuálních měn, kterým je zejména decentralizace a skutečnost, že nikdo nemá kryptoměny takzvaně pod palcem. Kryptoměny prý nelze chápat ani jako konkurenta standardním penězům, které dnes známe v hotovostní či bezhotovostní podobě. „Klasické fiat money i kryptoměny mohou fungovat vedle sebe a vzájemně se doplňovat,“ myslí si Tanner.

Daniel a Júlie Tannerovi rovněž hovořili o vzniku společnosti Platon Finance, v jejímž rámci začali nabízet novou kryptoměnu nazvanou PlatonCoin. „Když jsme před čtyřmi lety naši společnost zakládali, hledali jsme odpovědi na otázky, jak lze kryptoměnu využívat, kde se s ní dá platit a podobně. Platon Finance vznikl jako reakce na potřeby běžných uživatelů,“ vysvětlil Daniel Tanner.

Jedna z výhod PlatonCoinu oproti jiným kryptoměnám spočívá v tom, že jde o jedinou on-line digitální peněženku, která je pojištěná. „U nás se nikdo nemusí obávat ztráty svých peněz a nemusí být ani příliš technicky zdatný, aby dokázal využívat výhody kryptoměn,“ řekl Tanner s tím, že peníze uložené na platoncoinové peněžence jsou pojištěné až do výše 500 tisíc eur. Tedy pětinásobek částky, na kterou jsou pojištěné bankovní účty.

„Naše platforma také zvládá podstatně více transakcí za sekundu než jiné,“ dodal Tanner.

Míří do top 200 fintechových firem světa

Zabezpečení PlatonCoinu řeší Tannerovi ve spolupráci se společnostmi Microsoft a Symantec. Oproti jiným kryptoměnám není třeba PlatonCoin „skladovat“ na flashdisku či jiném nosiči, kód je uchováván v on-line formě. Prostřednictvím PlatonCoinu lze také obchodovat s jinými kryptoměnami nebo je možné za něj pořizovat běžné zboží. „Spolupracujeme s nákupními galeriemi jako Mall.cz, Rohlik.cz, Invia nebo OBI,“ řekl Tanner.

Oproti bitcoinu, který se do oběhu dostává postupně na základě takzvané těžby, emise PlatonCoinu byla jednorázová a proběhla hned při jeho spuštění. „Vydali jsme na začátku 300 milionů kusů PlatonCoinu, takže u něho nemůže docházet k inflaci,“ řekl Daniel Tanner s tím, že následně už se řeší pouze distribuce k uživatelům. Platon Finance v současné době patří mezi top 500 fintechových společností na světě a nejbližším cílem Daniela a Júlie Tannerových je poskočit ještě o několik set příček výše.