Fenomén Bitcoin: Co jste chtěli vědět o kryptoměně, ale báli jste se zeptat

Bitcoin

Bitcoin jako investice

Digitální měna Bitcoin zaznamenala v posledních pár měsících obrovský nárůst zájmu. Její cena vystřelila doslova ke hvězdám a dvojnásobně překonala tři roky starý rekord. Za jednu virtuální minci byste si mohli koupit například slušně vybavený automobil nižší střední třídy nebo vyrazit na několik luxusních dovolených k moři. Odkud se ale kryptoměny vzaly a jsou opravdu tak dobrou investicí vhodnou pro každého?

Žijeme v digitální době. Věci se přesouvají na internet a tento trend se nevyhnul ani světu financí. Zatímco ještě před sto lety lidé byli zvyklí platit penězi v podobě bankovek a mincí, dnes už je tento způsob úhrady naprosto minoritní. Internet však umožnil vznik zcela nových typů peněz, jakým jsou právě virtuální měny, mezi něž patří i Bitcoin.

Co to vůbec je?

Bitcoin, podobně jako další virtuální peníze, nemá hmotnou podobu. Fakticky se jedná pouze o jakýsi záznam uložený „tam venku“, který potvrzuje, že jste majitelem určitého množství tohoto aktiva. Vyskytuje se tedy pouze v digitální podobě, chcete-li ve formě nul a jedniček.

Jak už ale před skoro 30 lety vysvětlil americký ekonom Milton Friedman, na formě peněz nezáleží. První kapitola jeho knihy Za vším hledej peníze s názvem Ostrov kamenných peněz popisuje komunitu mikronéského ostrova Karolíny, která k placení používala kamenné „mince“ spočívající na dně oceánu. Stačilo pouze, aby jejich vlastnictví konkrétním člověkem bylo uznáno ostatními příslušníky komunity. U Bitcoinu je to podobné, pouze s výhodou, že o vašem vlastnictví existuje nezpochybnitelný záznam.

Platidlo, nebo investiční aktivum?

Mezi odbornou veřejností se vedou debaty, zda je Bitcoin (i další digitální měny) spíše platidlem, nebo spíše aktivem vhodným k investici. „Bitcoin je spíše kryptokomoditou než penězi. Má ale všechny dobré vlastnosti k tomu, aby se jednou penězi stal. Jisté však je, že Bitcoin do starých učebnicových škatulek peněz nesedí,“ řekl CNN Prima NEWS Dominik Stroukal, hlavní ekonom banky Creditas a odborník na kryptoměny.

Jinak řečeno, Bitcoinem dnes zaplatíte tam, kde jej přijímají, zároveň se ale jedná o aktivum, které je předmětem investic. Podobně jako lidé nakupují akcie s vidinou jejich pozdějšího prodeje se ziskem, investují také do Bitcoinu a věří, že jeho cena půjde v čase vzhůru. Na rozdíl od akcií ale Bitcoin svým majitelům nenese žádné dividendy ani pravidelné úrokové platby.

Jak se k Bitcoinu dostat?

Existuje několik způsobů s různou mírou komplikovanosti. Nejjednodušší je Bitcoin koupit. „Zájemce si na internetu najde obchodníka, který pro něj bude nákup či prodej zprostředkovávat. Může také využít bitcoinmat či bitcoinovou směnárnu, kde lze nakupovat a prodávat bitcoiny za hotovost a bez registrace, nebo může obchodovat prostřednictvím webové či mobilní aplikace,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Martin Stránský, ředitel platformy bitstock.com, která obchody s Bitcoinem zprostředkovává.

K tématu

„K Bitcoinu se dostanete stejně jako k dolarům či jiné cizí měně. Nejjednodušší je si v nich nechat platit za práci, což i s Bitcoinem celá řada lidí dělá. Není na tom nic složitého,“ poukázal na další způsob získání kryptoměny Dominik Stroukal. Za Bitcoiny rovněž lze prodávat zboží, které třeba právě vy nabízíte ve svém internetovém obchodě.

Nejtrnitější cesta k Bitcoinu vede přes takzvanou těžbu. Fakticky to znamená luštění jakéhosi nekonečného algoritmu, za které následuje odměna právě v Bitcoinech. Těžba je ale stále náročnější, jak na počítačové vybavení, tak na energii, a tudíž pro běžného smrtelníka prakticky nemá cenu s něčím takovým začínat.

A co riziko?

Bitcoin je charakteristický mimo jiné extrémní kolísavostí své hodnoty. Jen za poslední tři roky prošel několika růsty a propady. Ty navíc mohou přijít zcela nečekaně. Pokud tedy nemáte silné nervy, raději o nákupu Bitcoinu ani neuvažujte. „Růsty o tisíce procent za rok nejsou výjimkou, ale na druhou stranu jsou vyváženy rizikem, že se cena zhroutí o 80 procent, což se už několikrát stalo,“ upozorňuje Stroukal.

„Neexistují žádné limity pro zastavení obchodování, jako například u akcií. Jeho cena se řídí pouze nabídkou a poptávkou a výkyvy mohou být opravdu značné. Jde tak o rizikovější investici než do drahých kovů, dalších komodit nebo akcií. Nicméně říká se, že risk je zisk, o čemž svědčí zhodnocení Bitcoinu během loňského roku na trojnásobek,“ dodal Martin Stránský.

Podle hlavního analytika společnosti Platon Finance Jiřího Maglena je kurz Bitcoinu ovlivněn také hodnotou ostatních kryptoměn. „Bitcoin se na burzách obchoduje proti ostatním coinům. Takže když Bitcoin udělá cenovou korekci, projeví se to u jiných kryptoměnách," uvedl pro CNN Prima NEWS. To fakticky míru rizika investic do Bitcoinu ještě zvyšuje.

Když už, tak kolik?

Pokud vás nic z toho neodradilo a do bitcoinového vlaku chcete nastoupit, měli byste zvážit, jak velkou část svých úspor do kryptoměny investovat. Obecně platí, že čím vyšší riziko dané aktivum nese, tím menší podíl na vašem portfoliu by mělo zaujímat. „Do portfolia bychom měli kryptoměny zahrnovat jen jako doplněk, u kterého se dokážeme smířit s vysokými ztrátami,“ řekl CNN Prima NEWS Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BH Securities.

„Na začátku by měl člověk zkusit co nejmenší částku. Vyzkoušet si, jestli ví, co dělá. Bitcoin je pořád Divoký západ a člověk snadno udělá chybu nebo naletí podvodníkům, kterých je kolem stále plno. Proto je naprosto nezbytné začít s málem,“ dodal Dominik Stroukal. Zkrátka a dobře, do Bitcoinu bychom měli investovat jen ty peníze, bez kterých se dokážeme obejít a u nichž jsme schopni smířit se s tím, že o ně můžeme v nejhorším případě úplně přijít.

Zaujal vás svět kryptoměn? Chcete se o něm dozvědět více? Sledujte seriál, který pro vás CNN Prima NEWS připravuje. Další díly můžete očekávat v příštím týdnu.

Tagy:
peníze investice riziko těžba Bitcoin digitální měna kryptoměny