Bič na potírání terorismu. Sociální sítě budou mít hodinu na smazání příspěvku

Policie dostane nový nástroj v boji s internetovou kriminalitou (ilustrační foto)

Zákon o teroristickém obsahu

Policisté dostanou nový nástroj na potírání teroristického obsahu na internetu. Budou moci nařídit provozovateli stránek, aby příspěvek do jedné hodiny smazal. Počítá s tím zákon, který připravilo ministerstvo vnitra. V souvislosti s odporem proti koronavirovým opatřením přitom v Česku padla v uplynulých týdnech hned dvě obvinění kvůli šíření teroristického obsahu.

Drsné záběry natáčel přímo při teroristickém útoku v novozélandském Christchurchi muž, který v roce 2019 postřílel pět desítek lidí. Zabránit šíření podobných videí teď chce české ministerstvo vnitra a další evropské státy.

„Česká policie bude moct vydat příkaz k odstranění přímo Facebooku nebo YouTube,“ popsal dopady nového zákona Karel Bačkovský z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

Dopad verbálních projevů na internetu je intenzivnější

„Je to pro odstranění nějaké radikalizace a nevhodných příspěvků. Na druhou stranu se trošku obávám, že hodina je někdy moc dlouhá doba na to, aby se příspěvek nerozšířil,“ reagoval odborník na kybernetickou bezpečnost Miloslav Lujka.

V Česku v poslední době padla dvě obvinění kvůli šíření teroristického obsahu. Ve videích autoři vyzývali k útokům na vrcholné politiky kvůli nesouhlasu s opatřeními proti koronaviru. Za podobné výhrůžky hrozí až 15 let vězení.

Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové se počet podobných činů v posledním roce zvyšuje. A nebezpečné je právě to, že se zveřejňují na internetu. „Pokud jsou tyto různé verbální projevy zpřístupněny statisícům lidí, je jejich dopad a účinek samozřejmě intenzivnější, než kdyby takový výrok padl v reálném prostoru před několika lidmi,“ vysvětlila Bradáčová.

„Internet je pro tohle naprosto ideální živná půda a měla by být nějakým způsobem kontrolována, tak jako v reálném světě máme nastavené kontrolní mechanismy, aby se tohle nedělo nebo se tomu zamezilo,“ dodal Lujka. Podobné zákony proti šíření teroristického obsahu na internetu musí schválit všechny státy EU.

Tagy: