Demokraté ohlásili, kdy padne jméno nového kandidáta. Harrisové věří většina

Přirozenou nástupkyní prezidenta Joea Bidena je jeho viceprezidentka Kamala Harrisová.

Biden vzdal volby na prezidenta USA

Americká viceprezidentka získala podporu dostatečné většiny delegátů pro zajištění demokratické prezidentské nominace. Strana deklarovala, že jméno kandidáta ohlásí do 7. srpna, uvedl šéf Demokratického národního výboru Jaime Harrison. Současný prezident USA Joe Biden, který se rozhodl svůj mandát neobhajovat, v pondělí prohlásil, že bude v prezidentské kampani pracovat pro Harrisovou. Vyzval demokraty, aby ji podpořili, je podle něho nejlepší možností. Kandidát republikánů Donald Trump se již v neděli nechal slyšet, že Harrisovou porazí snáze než Bidena.

Delegáti amerických demokratů transparentně vyberou svého prezidentského kandidáta do 7. srpna, tedy 12 dní před začátkem nominačního sjezdu, oznámil Harrison. „Můžeme a budeme jak rychlí, tak féroví při výkonu tohoto procesu,“ potvrdil. Harrisová má dostatečnou podporu mezi stranickými delegáty k prezidentské nominaci. Podle propočtů agentury AP podporuje viceprezidentku více než 2 600 delegátů.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo místo Bidena? Ve hře je bývalá první dáma, úřadující viceprezidentka i podnikatel s vínem

Pravděpodobná prezidentská kandidátka Harrisová vidí jako stěžejní téma své kampaně právo na potrat. Podle agentur to prohlásila ve svém prvním vystoupení v rámci předvolební kampaně, v níž ji po svém odstoupení z voleb podpořil prezident Joe Biden. Harrisová uvedla, že chce po bezprecedentním Bidenově kroku sjednotit demokraty i celé Spojené státy.

Před výrazně levicovou politikou kandidátky Harrisové varoval dříve ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. S Kamalou Harrisovou v čele by Spojené státy podle něj poznaly opravdový socialismus. „Harrisová by do Bílého domu v dosud nepoznané míře vnesla zelený progresivismus na ještě větší dluh, socialismus či nárokovost, přičemž by neváhala ekonomiku USA regulatorně těžce svazovat a prosazovat navíc ochranářská opatření,“ popsal Kovanda. Zdůraznil, že nic z toho není dobré pro dlouhodobý ekonomický, ale tedy ani bezpečnostní a vojenský rozvoj nejen Spojených států samotných, ale celého Západu. „Z Harrisové v Bílém domě mohou mít nakonec největší radost autoritáři Pekingu a Moskvy,“ vysvětlil.

Odstoupení Bidena z boje o znovuzvolení však přineslo obrat ve schopnosti Demokratické strany vybírat peníze na kampaň. Platforma ActBlue, která zprostředkovává příspěvky, oznámila, že neděle byla v tomto směru nejúspěšnějším dnem aktuálního volebního cyklu. Vybralo se skoro 50 milionů dolarů, tedy v přepočtu 1,16 miliardy korun.

Biden, který se rozhodl odstoupit v neděli, už několik let čelil výtkám svých oponentů, ale i kolegů a sponzorů, že působí unaveně a zmateně. Problémy se naplno projevily během červnové debaty na CNN, kde se utkal s Trumpem. Navzdory tomu, že republikánskému nominantovi fact-checkeři napočítali celou řadu vyřčených lží, hlavním tématem byl katastrofální výkon Bidena.

Republikánský kandidát Donald Trump se nechal slyšet, že Harrisovou porazí ještě snáze než Bidena. Jeho strana zároveň Bidena vyzvala, aby rezignoval i na post prezidenta, když není schopen kandidovat. Vedle toho sázkařské platformy ukazují, že šance Donalda Trumpa na zvolení prezidentem po oznámení odchodu Joea Bidena mírně klesly.

Tagy: