Rusové nechávají miny i v kanalizacích. Bitva o Cherson bude trvat týdny, očekává reportér

Ukrajinští vojáci hledají výbušniny v osvobození oblasti na severu Chersonu (25. října 2022).

Ruské síly se v Chersonské oblasti začaly plánovaně přesouvat. Jdou na připravené pozice levého břehu Dněpru

Ukrajinské armádě se podařilo osvobodit několik vesnic v Chersonské oblasti a hned z několika směrů míří k městu. Jak ale upozorňují experti, je třeba zůstat obezřetný kvůli možné léčce. O tu ale podle amerického Institutu pro studium války zřejmě nejde.

„Dnes, 10. listopadu roku 2022, byla osvobozena obec Snihurivka,“ vzkazovali ukrajinští vojáci z čerstvě dobyté vesnice. Podobná videa přicházejí i z dalších míst kolem Chersonu například z obce Pravdyně, která je od centra města vzdálena 30 kilometrů.

„V tuto chvíli víme, že ukrajinská vojska postupují na město třemi směry a víme o tom, že byly osvobozeny minimálně dvě vesnice – Snihurivka a Kalinivka. Nicméně boj o Chersonskou oblast bude trvat spíše týdny než dny,“ uvedl reportér CNN Prima NEWS na Ukrajině Patrik Kaizr. Ve vysílání následně doplnil, že byla ve čtvrtek v podvečer osvobozena další obec: Kysilivka.

„Ta se nachází na jih od Mykolajiva, který před chvíli zažil letecký poplach. Slyšeli jsme dva výbuchy kilometr od našich pozic. Z této vesnice je to do Chersonu jen 14 kilometrů po sinici. Nicméně, optimismus ještě není na místě,“ vzkázal Kaizr.

Ukrajinci v posledních 24 hodinách postoupili o sedm kilometrů ve dvou směrech. V Chersonu za sebou ruští vojáci podle ukrajinských představitelů nechávají nástrahy včetně min schovaných i v kanalizacích. „Striktně podle plánu se ruské jednotky připravují zaujmout pozici na levém břehu řeky Dněpr,“ sdělil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Okupanti se vydávají za místní

Na tom pravém břehu podle expertů může zůstávat ještě několik desítek tisíc ruských vojáků. Jejich ústup zřejmě bude pomalý. Navíc ukrajinské ostřelování zničilo klíčové mosty, takže přesun těžké techniky může být pro Rusy složitý.

„Víme, že převlékají své regulérní vojáky do civilního oblečení, aby vytvořili falešný obrázek pro celý svět – že to jsou Chersoňané, kteří před námi opouští území. Do předních linií pak vhazují mobilizované, na těch jim moc nezáleží,“ říkal náčelník policie v Mykolajivu Dmytro Pletenčuk.

Poslední zprávy mají ohlasy také ve vysílání ruských televizí. „Nesmíme se nechat unést emocemi. Musíme respektovat rozhodnutí vojáků. Chtěl jsem, aby už v březnu v Kyjevě vlála naše vlajka. Bolelo, když jsme se stáhli od Kyjeva a Černihiva. Naposledy jsem se radoval, když jsme osvobodili Mariupol,“ prohlašoval ruský propagandista Vladimir Solovjov.

Ukrajinští vojáci oznámili, že dostali pod kontrolu celou mykolajivskou oblast. O tu chersonskou se ale ještě bude bojovat.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
válka Vojenská technika Ukrajina CNN Prima NEWS Kyjev Mariupol Černihiv Dněpr Cherson Chersonská oblast ostřelování Vladimir Solovjov okupanti Snihurivka