CNN: Ruská armáda couvá z Chersonu. Proč ji Ukrajinci nemohou hned pronásledovat?

Rozbité domy v Chersonské oblasti (9. 11. 2022)

Válka na Ukrajině (10.11.2022 9:00)

Ruská armáda ve čtvrtek oznámila stažení vojsk z podstatné části Chersonské oblasti. Vojáci Moskvy mají údajně odejít ze západního břehu Dněpru a opevnit se na východní straně řeky. Americká CNN hodnotí krok jako nepřekvapivý a pokořující zároveň. Dá se ale Rusům věřit?

Ruští propagandisté musí zase jednou rétoricky kličkovat. Od začátku konfliktu na Ukrajině se vyhýbají pojmu „válka“ a místo něj volí termín „speciální vojenská operace“. Nově nepoužívají slovo „ústup“, ačkoli to, co se nyní děje kolem Chersonu, rozhodně jako ústup vypadá.

Moskva ve středu nepřímo přiznala jednu z největších proher války. Rusko totiž údajně započalo stahování vojsk ze severní části Chersonské oblasti. Armáda se má přesunout na východní břeh Dněpru a tam upevnit pozice.

Cherson, hlavní město oblasti, přitom byl od začátku války symbolem ruské okupace. Okupanti ho ovládli v prvních dnech války a posléze se v něm snažili zavádět ruské pořádky. Úřady v Chersonu vydávaly ruské pasy, snažily se přebít ukrajinskou hřivnu rublem a měnily i školní osnovy.

Nedávno ohlášená ruská samozvaná anexe čtyř ukrajinských území pak zahrnovala i Chersonskou oblast. Rusko se tak nyní údajně stahuje z oblasti, kterou samo před pár týdny anektovalo.

„Jedná se o jednu z největších geopolitických porážek Ruska od rozpadu Sovětského svazu. Politické následky této obří prohry budou nezměrné,“ nešetřil kritikou politický komentátor a bývalý poradce Vladimira Putina Sergej Markov. „Mezi důvody této prohry patří neochota přijmout skutečnou válku a rovněž katastrofické zpoždění při dělání nezbytných rozhodnutí,“ dodal.

Právě vnitrostátní kritika ruského ústupu nahrává verzi, že Moskva skutečně hodlá Cherson opustit. Objevují se ale názory, že avizované stažení je jen další z řady ruských klamných manévrů. Rusové se mohou snažit vlákat Ukrajince do pasti.

Pronásledovat Rusy není možné

Americká CNN označila ústup ruských vojsk za „nepřekvapivý“ a „pokořující“. Vývoj v posledních dnech ale podle ní naznačoval, že boj o Cherson bude nadále vyrovnaný. Ukrajinská armáda je zde totiž už velmi vyčerpaná. I kdyby se Rusové stáhli na východní břeh Dněpru, pro vojska Kyjeva není proto tak jednoduché tohoto ústupu využít.

„V této chvíli není jasné, jak Ukrajinci odpoví. Jednotky na jihu jsou vyčerpané a země před nimi bude zřejmě silně zaminovaná. Pronásledování ruských jednotek by přineslo ještě větší krveprolití než boje v hustě obydlených oblastech Chersonu,“ uvedla CNN.

Toho si je Kyjev zřejmě dobře vědom. Ukrajina chce proto počkat, zda je ruský ústup skutečný. Až poté se odhodlá k dalším krokům. „Ukrajina bude postupovat opatrně, bez emocí a bez nepřiměřeného riskování,“ sdělil prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tagy:
válka CNN Moskva Ukrajina kritika Sovětský svaz past Rusko Kyjev stažení vojsk ústup Ozbrojené síly Ruské federace Dněpr Cherson Chersonská oblast miny