Blaško z SPD: Myslíte si, že jsou ruští generálové debilové, aby nezajistili logistiku?

Eroposlanec Hynek Blaško

Europoslanci o sankcích vůči Rusku

Ve vysílání CNN Prima NEWS došlo k ostrému střetu názorů mezi europoslanci Hynkem Blaškem (SPD) a Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL). Generál Blaško obvinil NATO a Evropskou unii z vyprovokování konfliktu na Ukrajině a následně také média, která podle něj přinášejí nepravdivé informace o válce. Osočil také CNN Prima NEWS, že dělá z ruských generálu „debily“, jelikož informuje o jejich neschopnosti zajistit svým jednotkám dostatek potravin a munice.

Europoslanec SPD se v debatě rozčílil nad tím, že Evropská unie i NATO celé roky situaci na Ukrajině ignorovaly.  „Evropská unie by tak měla drtivou část nákladů spojených s migrační vlnou uhradit členským státům, které nesou největší tíhu této migrační vlny. Protože celých sedm let mlčely. Nikdo s tou situací nic nedělal a dnes někdo někam chce posílat nějakou mírovou misi. Proč ji tam neposlali v roce 2015?“ ptal se Blaško.

Jeho slova však ironizoval europoslanec Zlechovský. „Jakou misi jsme tam měli poslat? Jaký by měla mandát a jak by podle vás zareagovalo Rusko? Jsme politici. Historii, kdo za to může, nechme historikům,“ reagoval Zdechovský.

Blaško však trval na tom, že na vině jsou provokace Západu. „NATO by mělo okamžitě přestat v čele se Spojenými státy provokovat, tak jak to dělalo v minulosti a mělo by přestat posílat zbraně na Ukrajinu. Čím déle budeme přilévat oleje do ohně, tím zničenější Ukrajina a přibývajících uprchlíků bude. Je potřeba pohnat oba prezidenty k jednacímu stolu, aby si konečně oba uvědomili, že tudy cesta prostě nevede,“ řekl generál. „NATO nemůže dělat vůbec nic. Když bota jeho vojáka překročí hranice, tak je třetí světová válka. Chcete ji? Já osobně ne,“ doplnil.

Uvádíte propagandu, zaútočil Blaško na média

Následně zaútočil také na média včetně CNN Prima NEWS. „Vy nás zásobujete jednostrannými informacemi, jak armáda ruské federace hladoví, jak nemá munici. Vydáváte přání za skutečnost. To si opravdu myslíte, že ti ruští generálové jsou takoví debilové, aby poslali své vojáky bez patřičného logistického zabezpečení do bojových operací? To přeci nemůžete myslet vážně,“ sdělil. „Uvádíte jednostrannou propagandu, bohužel. Kdybyste toho ukázali daleko víc, tak bychom možná mohli přijmout to, co nám říkáte,“ doplnil.

Na rozčíleného Blaška reagoval Zdechovský spíš pobaveně. „Nevím, jestli si pan generál z nás dělá srandu, nebo jestli nemá dostatek informací, ale vojáci aliance na Ukrajině dávno působili. Teď říká nesmysl a trochu se při tom rozhovoru bavím,“ uvedl.

Zároveň se zastal také redakce CNN Prima NEWS. „Kdyby televize Prima nepískala rovinu, tak tady v této debatě se mnou nejste,“ řekl europoslanec.

V závěru však Blaško ještě jednou tvrdě zaútočil přímo na Zdechovského. „Vy chcete být korektní. Doufám, že nastane doba, kdy už s vámi mluvit a jednat prostě nebudu muset. Vás sežere historie,“ sdělil.

Tagy: