Postup Ukrajinců pokračuje. Dobyli jsme už 6000 km čtverečních, hlásí Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině (12.9.2022 6:45)

Ukrajinci nadále postupují na severovýchodě země a vyhánějí Rusy z Charkovské oblasti. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ukrajinské síly od začátku září získaly zpět pod kontrolu území větší než 6 000 kilometrů čtverečních. Kyjev vyšetřuje nález těl civilistů se stopami mučení v nově osvobozené obci.

Ukrajinské síly od začátku září dobyly zpět území větší než 6 000 kilometrů čtverečních. Ve svém pravidelném projevu o tom informoval Volodymyr Zelenskyj. „Krok za krokem naši vojáci osvobozují ukrajinskou zemi,“ dodal prezident. Ukrajinci dokonce na některých místech v Charkovské oblasti již dorazili až k ruské hranici.

Proruský šéf správy Charkovské oblasti už vyzval všechny obyvatele tohoto regionu, aby se v zájmu zachování života evakuovali. Ukrajinci se nyní nachází jen několik kilometrů od Severodoněcku a Lysyčansku.

Okupanti o tato dvě města, která už leží v Luhanské oblasti, sváděli s Ukrajinci velmi tvrdé boje během léta. Severodoněck nakonec Rusové za cenu velkých ztrát dobyli 23. června. Lysyčansk pak Ukrajinci definitivně opustili 2. července, čímž ruská armáda de facto získala kontrolu nad celou Luhanskou oblastí. Nyní ale bude muset obě zmíněná města bránit.

Ukrajinci vyšetřují okolnosti smrti čtyř civilistů, jejichž těla (se známkami mučení) vojáci nalezli v neděli v nově osvobozené vsi Zaliznyčne. Místní obyvatelé tvrdí, že nalezené civilisty zabili ruští okupanti. Podle ruskojazyčného webu BBC o tom informovala charkovská oblastní prokuratura.

Ukrajinci postupují i na jihu „Je to oficiální. Obce Vysokopillya, Novovoznesenske, Bilohirka, Myroljubivka a Suchyj Stavok byly osvobozeny. Okupanti se chystají ‚přeskupit‘ i v Chersonské oblasti. Stejně jako u Charkova jim v tom pomáhají Ozbrojené síly Ukrajiny,“ glosovalo ukrajinské ministerstvo obrany.

Charkov se po novém ruském ostřelování opět potýká s výpadkem elektřiny a vody, uvedl starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov. Ostřelování si vyžádalo nejméně jednoho mrtvého. Úřady ohlásily, že dodávky byly po nedělním ruském bombardování obnoveny z 80 procent.

Tagy:
válka invaze Ukrajina Rusko dobytí Charkovská oblast Izjum protiofenzíva