OBRAZEM: Zkáza prominentního města bohatých. Jak vypadá zdevastovaný Mariupol?

Ani po 60 dnech se Rusům nepodařilo zcela dobýt Mariupol. Zbytky ukrajinských obránců nadále drží ocelárny Azovstal. Až neuvěřitelný vzdor ukrajinské armády si však vybírá svou daň. V dříve prominentním městě bohatých je zničeno více než 90 procent budov. Podle odhadů zemřelo v Mariupolu od začátku ruské invaze přes 20 tisíc lidí.

Poslední dva měsíce byl Mariupol prakticky ukrajinskou enklávou uvnitř Ruskem okupovaného území. Přesto Ukrajinci město nadále brání. Poslední baštou odporu jsou rozlehlé ocelárny Azovstal, které střeží zbytky obklíčených vojáků z pluku Azov a 36. brigády námořní pěchoty.

I když ruský prezident Vladimir Putin svým vojákům nařídil komplex pouze obklíčit, Rusové ocelárny dennodenně ostřelují pomocí salvových raketometů s podporou letectva. Ukrajinští obránci se ale nehodlají vzdát bez boje.

Podle různých odhadů mohlo v Mariupolu od začátku invaze zemřít přes 20 tisíc lidí. Někteří analytici se obávají, že zvěrstva, která v tomto přístavním městě páchá ruská armáda, jsou horší než masakry v Buči, Borodjance či Irpini.

V Mariupolu se nadále nachází desítky tisíc civilistů. Kyjevská vláda se pokouší domluvit s Moskvou na tom, aby byly vytvořeny humanitární koridory a bylo možné ukrajinské obyvatele z oblasti evakuovat. Předešlé snahy mařila ruská armáda tím, že ostřelovala i evakuační trasy. Obyvatelé už týdny postrádají základní komodity, jako jsou potraviny, voda či léky.

Město je z více než 90 procent vybombardované. Místo budov jsou vidět sutiny, dříve travnaté plochy teď připomínají spíš Saharu. Někteří uživatelé na Twitteru zkázu Mariupolu připodobňují k fotkám Varšavy z roku 1944. Tehdejší povstání hlavního města krvavě potlačilo nacistické Německo, které metropoli během dvou měsíců praktickou celou vybombardovalo.

Tagy: