Boj na život a na smrt. Ukrajinci zničili ruské tanky z bezprostřední blízkosti, ukazují záběry

Ukrajinský voják v Doněcké oblasti střílí z protitankové zbraně NLAW.

Ukrajinci zničili dva ruské tanky

Vojáci z ukrajinské 59. motorizované pěší brigády zdemolovali dva ruské tanky u doněcké Avdijivky. Ze zveřejněného videa je patrné, že tak učinili z bezprostřední blízkosti. Bližší okolnosti záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit. Bitva o Avdijivku je již dlouhé týdny epicentrem těch nejbrutálnějších bojů.

„Podívejte se, jak kozáci ničí nepřátelské tanky. Hrdinská práce chlapů z 10. motorizovaného pěšího praporu naší brigády v první linii. Nepřítel se pokusil zaútočit na ukrajinské pozice, jenže ani s tanky nás nezastraší. Díky koordinované práci se našim vojákům podařilo zlikvidovat vybavení ‚orků‘ – se vším, co bylo uvnitř,“ uvedla ukrajinská 59. brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strašlivá bilance ruské invaze. Škody za biliony, hromady mrtvých dětí i zmizelá města

K úderům došlo zřejmě u doněcké Avdijivky, v jejímž okolí 59. brigáda operuje dlouhodobě. Za likvidaci dvou ruských obrněnců si vysloužila pochvalu od ukrajinského ministerstva obrany. „Rusko svými tanky děsilo celý svět. Jenže zastrašit ukrajinské válečníky není tak snadné. Ukrajinští vojáci v bezprostředním boji odrazili ruský útok a zničili dva nepřátelské tanky,“ sdělil resort na sociální síti X.

Na záběrech, které pořídil bezpilotní letoun, je vidět práce ukrajinské pěchoty v neobydlené oblasti. Obránci si počkali na dva ruské tanky, jejichž posádky zrovna projížděly kolem. Jak naznačuje zveřejněné video, Ukrajinci oba obrněnce okupantů zdemolovali z bezprostřední blízkosti.

Rusko se již dlouhé týdny snaží v okolí Avdijivky o rozhodující průlom, za což platí obrovskými ztrátami těžké techniky i lidských sil. Za poslední dny okupanti dosáhli omezených územních zisků, k nimž jim dopomohla i početní převaha.

Tagy:
válka tank tanky vojáci Ukrajina Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast Avdijivka Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda