Tváří v tvář smrti. Záběry ukazují metodickou práci Ukrajinců při čištění ruských zákopů

Ukrajinští výsadkáři ze 71. lovecké brigády dobyli další síť ruských zákopů a zlikvidovali jedenáct okupantů. Na sociálních sítích pak zveřejnili záznam z bezprostředních bojů, které úspěšné akci předcházely. Konkrétní okolnosti záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Naši výsadkáři zničili jednotku okupantů a obsadili jejich bojové pozice. Podívejte se v našem videu, jak ke střetu a vyčištění nepřátelských pozic došlo,“ uvedla ukrajinská 71. lovecká brigáda na svém Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masové popravy i zkáza připomínající Hirošimu. Která města nejvíce odnesla ruskou invazi?

Na záběrech, které z části pořídily ukrajinský průzkumný dron i pozemní síly, je vidět bezprostřední zákopový souboj mezi oběma armádami. Průběh pak přiblížil jeden z ukrajinských vojáků. Na Twitteru se objevil anglický překlad.

„Skočili jsme do zákopů a vyčistili první celu, když v tom jsem najednou potkal nepřítele. Dalo by se říct, že jsme se utkali tváří v tvář,“ popsal výsadkář situaci na bojišti. Jeho slova potvrzují letecké snímky pořízené bezpilotním letounem. Okupant střílel i po dalších jeho spolubojovnících, kteří se kryli v zákopové chodbě. Nacházeli se jen několik metrů daleko od ruského nepřítele.

„Ten, kdo je v dané situaci obratnější a chytřejší, přežije. Co mají (okupanti) v hlavě? Někdy jdou přímo do nás, jako by neměli žádné zábrany. Občas si říkáme, jestli nám něco neuniklo,“ uvedl ukrajinský obránce, který společně s kolegy vyšel ze zákopového střetu vítězně. Na otázku, kolik okupantů jeho jednotka během čištění zákopů zlikvidovala, odpověděl, že jedenáct.

„Pohybovali jsme se tak rychle, že jejich dělostřelci nás nestačili zaměřit. Dělostřelecké granáty tak dopadaly na pozice, na nichž už jsme se nenacházeli. Nakonec jsme zákopy kompletně vyčistili. Do rádia jsem pak ohlásil, že jsme práci splnili. Když nás na místě nahradili naši kolegové, stáhli jsme se,“ dodal voják.

Tagy: