Boj se žralokem o holý život: Addison přišla o nohu. Zachránily mě rady z dokumentů, popsala

Žralok měl oční bulvu velkou jako baseballový míček, velmi lepkavou – bylo to nechutné. Těmito slovy vzpomíná rok od napadení nebezpečným predátorem na momenty hrůzy tehdy teprve 17letá Američanka Addison Betheaová. Nyní se vrátila na místo, kde ji žralok ošklivě pokousal, kvůli čemuž následně přišla o pravou nohu. Celý incident přitom mohl skončit daleko větší tragédií, kdyby dívka nezachovala chladnou hlavu a nerozhodla se aktivně bránit. Vybavily se jí totiž rady, jak se v podobně vyhrocených situacích zachovat, které načerpala ze svých oblíbených dokumentů. Píše o tom web deníku Guardian.

Američanka Addison loni v červnu šnorchlovala s bratrem Rhettem a partou přátel na pobřeží Floridy, když ucítila, že ji něco táhne za pravou nohu. Do lýtka ji kousl žralok. Okamžitě proto začala volat o pomoc svého bratra. „Byla to jediná věc, kterou jsem mohla udělat,“ cituje její vyjádření web deníku The Guardian. Drama pokračovalo. Když se její bratr otočil, žralok Addison stáhl za pravé stehno pod hladinu. „Slyšel jsem ji křičet a pak už jsem jen viděl, jak se žraločí ocas smýkal sem a tam,“ popsal Rhett pro britský Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bizarní vůz vyrazil policistům dech. Na místě spolujezdce se vezl býčí kolos s obřími rohy

Mezitím si ovšem dívka uvědomila, co se děje. Nezaváhala. A to jí dost možná zachránilo život. I přes vyhrocenou situaci si totiž dokázala bleskurychle vzpomenout na radu z jejích oblíbených dokumentů, aby žraloka v případě útoku praštila do nosu. Zatímco se ji bratr snažil dostat na loď, sahala zvířeti rovněž do žáber a do očí. „Žralok měl oční bulvu velkou jako baseballový míček, byla velká a velmi lepkavá. Bylo to nechutné,” líčí Addison.

Útok žraloka trval pouhých dvacet sekund, Addison to však připadalo jako věčnost. Vzpomíná, že necítila žádnou bolest, byla zmatená a bezmocná. „Bylo to, jako když se snažíte křičet, ale nic se neozývá. Křičela jsem, jak jsem mohla, aby to někdo slyšel a já si zachránila život,“ popisuje útok.

Lékařům se dívku následně sice podařilo zachránit, museli jí ale amputovat nohu nad kolenem. Měsíc po útoku dostala protetickou náhražku.

Nyní, o rok později, je Addison 18 let a v květnu úspěšně dokončila střední školu. Dál se věnuje šnorchlování a surfování. „Nebudu se vyhýbat něčemu, co mám ráda,“ vysvětluje. Se svým osudem se vyrovnala a bere ho s humorem. Začala sbírat plyšové žraloky a o incidentu pravidelně vtipkuje na Facebooku, kde v květnu také oznámila, že čeká dítě.

Cestovatele z Plzně napadl během potápění v Rudém moři žralok. Podívejte se na reportáž:

Tagy: