Bojujeme proti šíleným nacistickým feťákům, musíme zničit vládce pekel, hřímá Medveděv

Dmitrij Medveděv

Válka na Ukrajině (4.11.2022 7:00)

Rusko dnes válčí s umírajícím světem a s protivníky, kteří Rusy nenávidí a chtějí zakázat jejich jazyk nebo hodnoty. Taková slova napsal na svém profilu na sociální síti Telegram bývalý ruský prezident a dnes místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv, který je nyní jednou z nejhlasitějších hlav Kremlu, potažmo ruské propagandy. V prohlášení hájí ruskou válku na Ukrajině a tvrdí, že jeho země bojuje proti „nacistickým narkomanům“ nebo proti „nejvyššímu vládci pekla“.

„Bojujeme proti těm, kteří nás nenávidí, chtějí zakázat náš jazyk, naše hodnoty, a dokonce i naši víru. Šíří nenávist k historii naší vlasti,“ zmiňuje Medveděv ve svém textu, který nazval „Proč je naše věc správná“. Ten dále dodává, že proti Rusku dnes stojí „část umírajícího světa“, „sebranka šílených nacistických feťáků“ nebo „stádo chrochtajících podsvinčat“. Nepřátelé Ruska podle něj prý „nemají žádnou víru ani ideály“.

Samotné Rusko naopak pochopitelně hájí. „Nepotřebujeme cizí území, máme všeho nadbytek. Ale je to naše země, která je nám posvátná, žili v ní naši předkové a teď naši lidé. A tu nikomu nedáme. Budeme bránit naše lidi,“ píše dále ruský exprezident, který si zároveň stěžuje, že Rusko opustili jeho „spojenci“, které však konkrétně nejmenuje.

A jaký si dává Medveděv hlavní cíl v souvislosti s válkou na Ukrajině? „Cílem je zastavit nejvyššího vládce pekel a je jedno, jak se nazývá – Satan, Lucifer nebo Iblis. Jeho cílem je smrt. Náš cíl je život,“ hlásí Medveděv, aniž by konkrétně řekl, kdo je onen nepřítel.

Na závěr textu doplňuje, že zbraní Rusů je „pravda“. „A proto je naše věc správná. Proto bude vítězství naše,“ končí proklamací exprezident.

Kadyrov volá po džihádu

V minulosti byl Medveděv vnímán jako naděje západních mocností na demokratičtější Rusko. Nyní se ale ukazuje, že tyto myšlenky byly liché. Exprezident léta sloužil jako premiér dlouholeté hlavě Ruské federace Vladimiru Putinovi, který jej později odstavil na nižší pozici místopředsedy bezpečnostní rady. V ní dodnes působí a nyní patří mezi časté a hlasité kritiky Západu i Ukrajiny.

Medveděv zároveň není jediný, kdo v Rusku v poslední době hovoří o peklu, svaté válce a využívá tato témata proti Ukrajině či pro ovlivnění obyvatel.

Náboženskou rétoriku si v poslední době silně oblíbil i čečenský předák Ramzan Kadyrov. Muslimský vladař dokonce nedávno prohlásil, že Rusko proti Ukrajině vede „džihád“. Doslova pak také volal po „desatanizaci Ukrajiny“.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Rusko Telegram Moskevský Kreml Ramzan Achmatovič Kadyrov Dmitrij Anatoljevič Medveděv ruská invaze na Ukrajinu