Brácho, teď fandi. Basketbalistky USK táhnou za evropským titulem sestry slavných fotbalistů

Basketbalistky ZVVZ USK Praha touží po osmi letech opět ovládnout prestižní Final Four Euroligy. Na domácím hřišti jim k tomu mají výrazně pomoci i Teja Oblaková a María Condeová. Dvě opory, které spojuje víc než jen vlastní znamenité výkony – jsou sestrami slavných fotbalistů působících ve Španělsku. Českým mistryním tak bude při turnaji, který začíná v pátek v pražské hale Královka, fandit i slavný Jan Oblak z Atlétika Madrid a další brankář Diego Conde z Getafe.

Fotbalisté Jan Oblak a Diego Conde jsou zvyklí na bouřlivou atmosféru nejslavnějších stadionů světa, v pátek večer si ale zapnou televizi a veškerou pozornost upnou ke sportovní bitvě, která se odehraje v poněkud skromnějších kulisách – v pražské hale Královka. Právě tam v pátek v 18 hodin načínají cestu za evropským basketbalovým titulem jejich sestry Teja Oblaková a María Condeová, klíčové hráčky ZVVZ USK Praha.

Určitě chtějí, aby na ně jejich věhlasní bráchové mohli být hrdí.

První krok k vysněnému úspěchu je jasný: porazit v předvíkendovém semifinále turecký Mersin. Pokud to klapne, v neděli od 20 hodin je třeba ještě vyzrát i na lepšího z druhé dvojice Fenerbahce Istanbul – Schio.

ČTĚTE TAKÉ: Basketbalistky USK chtějí před plnou halou vystoupat na evropský trůn

„Jasným cílem je postup do finále, to chceme jako tým. Pak už záleží na jednom zápase, kde se můžete střelecky chytit a může se stát cokoliv,“ řekla 32letá Slovinka Oblaková.

Spousta gólů legendě

Zase bude při hře impulzivní, zase bude všechny jako správná kapitánka hecovat, zase bude bojovat do poslední vteřiny. Jak ji to učil její tatínek, bývalý fotbalový brankář. A jak je to vlastní i sourozenci Janovi, který po otci podědil vedle genů i stejné sportovní řemeslo. Díky tomu z něj ostatně vyrostl jeden z nejlepších gólmanů planety.

Což Teja sledovala hodně zblízka – s bráchou totiž už jako malá trávila na zeleném pažitu spoustu času.

„Chodili jsme hrát na hřiště vedle školy, z domova jsme to měli asi tři minuty pěšky. Byli jsme tam furt,“ popisovala elitní rozehrávačka pro CNN Prima NEWS. „Po vyučování jsme co nejrychleji napsali domácí úkoly a už jsme mazali s balonem ven. Sami bychom ze hřiště neodešli, museli tam pro nás chodit. Než padla tma, do omrzení jsem na Jana střílela. A dávala mu spoustu gólů! Chytáním byl přímo posedlý. Hned bylo poznat, že má talent. Že na něj ale čeká mimořádná kariéra, to nehádal nikdo.“

Navzájem si odmala ohromně fandí. Pozorně sledují zápasy toho druhého, po sezoně se navštěvují, i během roku si spolu často volají.

„Jsem na něj obrovsky hrdá,“ přiznala Oblaková. „Dokázal toho opravdu moc. Když v sedmnácti letech odcházel do Portugalska, nebylo to pro něj úplně jednoduché. Tenkrát se mi po telefonu svěřoval s různými úzkostmi. Brzy se ale otrkal, z lisabonské Benfiky se přes různá hostování dostal do Atlétika, kde si udělal úžasné jméno.“

Kuriózní je, že o vývoji španělské fotbalové ligy si teď nemusí povídat jen s ním, ale i se svou spoluhráčkou z USK Condeovou. Excelentní 26letá křídelnice totiž pro změnu velmi bedlivě sleduje výsledky Getafe, kde působí její bratr Diego.

„Někdy se s Maríou bavíme, jak se kluci mají,“ potvrdila s úsměvem Teja. „Navzájem si držíme palce.“

S tím v rozhovoru pro iDNES souhlasila i její španělská kamarádka.

„Jan hraje ve městě, odkud pocházím, takže když Teja přijede a já tam jsem také, sejdeme se,“ řekla Condeová. „Na hřišti se oba ale zatím nepotkali, protože můj brácha ve vzájemném střetnutí nehrál. I on však fotbalově rostl v Atlétiku, takže se dobře znají.“

Z Barcelony k televizi

Sama také není epizodním jménem. Se španělskou reprezentací vybojovala titul mistryně Evropy, propracovala se mezi nejlepší basketbalistky Euroligy. A právě v této velmi prestižní soutěži by teď chtěla vybojovat i týmový úspěch.

„To je jeden z hlavních důvodů, proč v USK jsem. Minulý rok nám to na konci moc nevyšlo, všechny jsme ale tady, abychom to nyní dokázaly,“ slíbila.

Zda se jí to povede, bude na jihu Evropy jistě sledovat i Diego. Jen s fanděním při případném nedělním finále to pro něj bude asi trochu honička – od 16:15 totiž s Getafe hraje proti FC Barcelona. A to také není zrovna tuctový zápas…

Tagy:
fotbal sport basketbal ZVVZ USK Praha Teja Oblaková Jan Oblak Euroliga María Condeová Diego Conde