Evropu sevře divoká bouře Pia o síle orkánu. Její ozvěny pocítíme i v Česku, varují experti

Převážně severní část Evropy zasáhne silná bouře nesoucí název Pia, jejíž ozvěny pocítíme také v Česku. Meteorologové kvůli tomu vydali varování. Vítr totiž může na britských ostrovech, především ve Skotsku, dosáhnout v nárazech až 128 kilometrů v hodině – rychlosti orkánu. Vedle toho dánské úřady varují před poryvy o síle hurikánu. Očekávají se problémy v dopravě a přerušení dodávek elektřiny. Nizozemské letiště Schiphol uvedlo, že může dojít ke zpoždění nebo zrušení letů.

Bouře Pia, kterou pojmenoval dánský meteorologický úřad, přinese podle předpovědi nejsilnější vítr na severní pobřeží. Po většinu čtvrtka se očekávají nárazy větru o rychlosti až 90 km/h, ale na exponovanějších mysech by mohly dosahovat rychlosti až 115 km/h. Meteorologický úřad proto vydal varování, které platí až do 21:00 místního času, informuje BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do Česka vtrhne vichr. Hrozí lámání stromů i výpadky elektřiny, kde udeří nejsilněji?

Ministerstvo zemědělství, životního prostředí a záležitostí venkova doporučilo veřejnosti, aby nenavštěvovala lesy, venkovské parky a přírodní rezervace, dokud vítr nezmírní. Meteorologický úřad s postupující bouří očekává, že ve čtvrtek večer se vítr od západu pomalu zmírní. „Očekávají se zpoždění v silniční, železniční, letecké a trajektové dopravě. Hrozí také krátkodobé výpadky elektřiny a dalších služeb,“ uvedli britští meteorologové ve výstraze.

Problémy předpokládá také nizozemské letiště Schiphol. „Kvůli silnému větru způsobenému bouří Pia bude ve čtvrtek 21. prosince zpožděn nebo zrušen značný počet letů a letový řád bude narušen po celý den. Pokud se chystáte na letiště Schiphol, počítejte se špatným počasím a naplánujte si cestu podle toho,“ píše se na webu letiště.

Rada Shetlandských ostrovů uvedla, že kvůli silnému větru budou na celý den uzavřeny všechny školy a že na místo jsou přivoláni další technici, aby se vypořádali s možnými výpadky elektřiny, informoval web The Independent.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude mít Pia vliv i na Česko. „Kolem hluboké tlakové níže Pia ve čtvrtek přejde přes naše území k jihovýchodu frontální systém. Čekejme tedy hodně srážek a také čerstvý vítr. V průměru spadne kolem 13 mm a od vyšších poloh může i sněžit. Na horách, především na hřebenech hor v Čechách, napadne až 25 cm mokrého sněhu. Nárazy větru budou v Čechách dosahovat ojediněle až 90 km/h,“ uvedli meteorologové na sociální síti X.

Ve čtvrtek kolem 17. hodiny by Pia měla zasáhnout i Dánsko. „Bouře přinese silný vítr, jehož nárazy o síle hurikánu povedou k narušení dopravy,“ uvedli meteorologové. „Varujeme před bouřkami se vším, co k nim patří, jako jsou omezení na mostech, problémy s trajektovou dopravou, popadané stromy a zablokované silnice,“ uvedl pro dánský web The Local meteorolog Jens Lindskjold.

Tagy: