Soňa zmizela z vánočního večírku, tělo se našlo v řece. Záhadná vražda trápí policii už 15 let

Vraždu Soni Illeové řeší policie už 15 let.

Záhadnou smrt ženy z jihu Čech řeší policie už 15 let

Už patnáct let se kriminalisté z jižních Čech snaží vyřešit záhadnou smrt mladé ženy. Někdo ji surově škrtil, nakonec jí svázal ruce páskou a její bezvládné tělo hodil do řeky Nežárky. To o několik měsíců později našel rybář. Kdo stojí za smrtí Soni Illeové, která odešla z vánočního večírku a domů se už nikdy nevrátila, zůstává dodnes záhadou.

Soňa Illeová zmizela těsně před Vánoci v roce 2008. Z firemního večírku v centru Jindřichova Hradce se domů nikdy nevrátila. Chvíli po půlnoci odešla z místní diskotéky s tím, že se chce nadýchat čerstvého vzduchu. Od té doby už ji nikdo neviděl. „Mluvil jsem s ní v půl jedenáctý, kdy volala otci, aby pro ni nejezdil, že si zavolá taxíka,“ uvedl její manžel Karel Ille.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policie jde po schvalovačích masakru ve škole, řeší 60 případů. GIBS analyzuje samotný zásah

Manželovi Soni následující den volali, ať si dojde vyzvednout věci své ženy. Ty zůstaly v klubu v centru města a nic nechybělo. Po Soně ale jako by se slehla zem, a tak její manžel zalarmoval policii. Po mladé ženě začali pátrat policisté, vrtulník s termovizí, speciálně vycvičení psi a také rodina. Příbuzní a známí vylepili více než tisícovku letáčků se Soninou fotografií.

O několik měsíců později se potvrdily nejhorší obavy. Tělo mladé ženy vydala řeka Nežárka v březnu následujícího roku. Objevil ho náhodný rybář. „Výsledek pitvy potvrdil, že žena zemřela násilnou smrtí,“ sdělila policejní mluvčí Jana Kameníková. „Je mi hrozně, skončila jedna etapa mého života. Co bude dál, to nevím,“ řekl tehdy Karel Ille.

Tělo sice kriminalisté měli, vraha ale ne. Existovalo hned několik vyšetřovacích verzí. Podařilo se jim vypátrat důležité svědky, sestavili několik identikitů podezřelých a vyslechli Soniny kolegy. Nic z toho ale nevedlo k vypátrání vraha. „Je to spoustu let, kdy kriminalisté vyslechli stovky lidí, odebrali nespočet vzorků DNA. Nicméně až do dnešní doby to nevedlo k tomu, že by byl stanoven pachatel zločinu, který by souvisel se zmizením a následným nálezem těla,“ sdělila Kameníková.

Kriminalistům nevyřešený případ Soni Illeové stále leží na stole. Jakékoliv nové poznatky hned prověřují. Stejně jako v roce 2018, kdy si jedna ze svědkyň vzpomněla, že Soňu viděla před deseti lety v osudnou noc s postarším mužem. Výsledky pátrání ale nikam nevedly. Dívka, kterou svědkyně viděla, byla Soně jen podobná.

„Žádáme širokou veřejnost, že pokud by si ještě v tuto dobu vzpomněla na věci, které by kriminalistům pomohly v pátrání po pachateli tohoto zločinu, tak je mohou předat na lince 158,“ sdělila policejní mluvčí. Pokud si vzpomenete na něco, co by i po patnácti letech mohlo policii přivést k vrahovi Soni Illeové, můžete se ozvat nejen na linku 158, ale také do redakce Krimi zpráv.

Tagy:
policie smrt vražda vrah Jihočeský kraj Policie České republiky Nežárka