Drsné záběry z bojů: Rusy úkryt pod mostem nespasil. Zkázu po salvě výbušnin dokonal tank

Ukrajinský tank zlikvidovali skupinku okupantů.

Ukrajinci zlikvidovali skupinku okupantů

Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda zneškodnila na východě země několik ruských vojáků, kteří se ukrývali pod zničeným betonovým mostem. Pěchotní skupině v likvidaci okupantů pomáhaly zprávy od operátora bezpilotního letounu, dělostřelectvo i tank, který do trosek stavby několikrát vystřelil. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je složité nezávisle ověřit.

„Příkladná práce naší brigády vedla k porážce okupantů. Naši bojovníci ukázali, jak vypudit nepřítele ze silné pevnosti. Koordinované akce různých jednotek – konkrétně pěchoty, leteckého průzkumu, tanků a dělostřelectva – přinesly vynikající výsledek. Podívejte se na video,“ uvedla ve svém prohlášení ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čech na Ukrajině: Někteří vojáci nad mrtvolami i zvrací. Rusy v Bachmutu vypráskáme jako psy

Na videu je skutečně vidět koordinovaná spolupráce ukrajinských jednotek, jejímž cílem byla eliminace ruských okupantů, kteří se schovávali pod zničeným betonovým mostem. Operaci zahájila pěchota – vojáci do úkrytů házeli výbušniny a zároveň stříleli po okupantech, kteří v zoufalosti opouštěli místo pod mostem, aby unikli explodujícím granátům.

Průzkumný dron zachytil ruského vojáka, který schytal přímý zásah zřejmě do oblasti trupu. Když už se zdálo, že situace ruských sil už nemůže být tragičtější, ke zničenému mostu ještě dorazil ukrajinský tank. Jeho posádka začala bez milosti pálit do trosek, které ze svrženého mostu zbyly.

Je velmi pravděpodobné, že k úderu došlo v blízkosti Bachmutu, v jehož okolí 30. brigáda operuje dlouhodobě. Rusové sice toto doněcké město po několikaměsíčních intenzivních bojích prakticky celé dobyli, Ukrajinci ale naopak postoupili severně i jižně od něj.

„Únorové či březnové obavy mnoha analytiků, že by Rusové mohli Ukrajince sevřít do kleští ze severu a jihu, čímž by odřízli jejich jednotky u Bachmutu, jsou již definitivní iluzí,“ konstatoval vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější střet od začátku invaze v únoru 2022. Kvůli ruskému bombardování a pouličním bojům nezbylo z tohoto města téměř nic. I proto je podle analytiků význam Bachmutu z vojenského hlediska spíš symbolický než strategický.

Tagy:
válka tank most vojáci dron Ukrajina Rusko Donbas těžká technika Doněcká oblast Bachmut Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda