Rusy překvapila nášlapná mina, ukazují brutální záběry. Naučte se bojovat, vzkazuje Kyjev

V Kyjevě došlo k několika výbuchům.

Rusy vyhodila do povětří bomba. Měli by se naučit bojovat, reagoval Kyjev

Na sociálních sítích se objevilo další video, které zachycuje brutalitu bojů na Ukrajině. Skupinka ruských okupantů měla narazit na nášlapnou minu. Následovala mohutná exploze, kterou pravděpodobně nikdo z vojáků nepřežil. K záběrům se později vyjádřilo i ukrajinské ministerstvo obrany a neodpustilo si rýpnutí do ruského agresora. Pravost záběrů nelze v době konfliktu nezávisle ověřit.

Záběry měl podle všeho pořídit jeden z ukrajinských vojáků bojujících na frontě. Na videu je vidět skupina údajně ruských okupantů, kteří se pohybovali pěšky v nespecifikované neobydlené oblasti. Jeden z nich pak nejspíš šlápl na minu. Následoval výbuch.

„Ruské jednotky vyhodila do vzduchu ukrajinská nášlapná mina nebo IED (improvizované výbušné zařízení, pozn. red.),“ komentoval záběr autor stránky Blue Sauron, který se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

Video později sdílelo na svém twitterovém profilu i ukrajinské ministerstvo obrany. „Ruská armáda maximálně ví, jak zaútočit na civilní obyvatelstvo. Její vojáci by se měli od ukrajinské armády naučit bojovat,“ vzkázal resort.

Zmínkou o civilistech Kyjev narážel na pondělní masivní ruské bombardování ukrajinských měst. Rusové za jeden den vyslali přes 80 raket. Šlo o řízené střely vypálené z letounů nad Černým mořem. Protivzdušné ukrajinské obraně se sice povedlo zhruba polovinu zneškodnit, přesto byly následky ničivé.

„Zbylé rakety rozsévaly smrt a zkázu po celé zemi. Dopadly v Kyjevě, Charkově, Záporoží, Dnipru, Oděse a dalších velkých městech,“ zmínil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Podle posledních informací si údery vyžádaly minimálně 19 obětí, přes sto lidí bylo zraněno.

Bombardování odsoudily západní země. K útokům na civilní obyvatelstvo už se vyjádřil i Kreml. Podle mluvčího Dmitrije Peskova jsou pondělní údery „součástí speciální vojenské operace“. Vladimir Putin potvrdil, že byly odvetou za „teroristické útoky“ proti Rusku včetně sobotního poškození strategického Kerčského mostu.

Tagy: