Putin se ošklivě přepočítal. Odvaha Ukrajinců inspiruje celý svět, zdůraznil Biden

Joe Biden během projevu o stavu unie v americkém Kongresu (2.3.2022)

Projev amerického prezidenta Joe Bidena k válce na Ukrajině 2.3.2022

Promyšlená a nevyprovokovaná. Těmito slovy označil americký prezident Joe Biden ruskou válku proti Ukrajině. Putin se ale podle něj mýlil, když si myslel, že Západ na jeho invazi nebude reagovat. Jednotu Severoatlantické aliance a jejích partnerů označil šéf Bílého domu za klíčovou pro vítězství nad „tyranií“ Putinova Ruska. Největší uznání si ale podle amerického prezidenta zaslouží samotný ukrajinský lid za svoji „nebojácnost a odhodlání“. Biden v projevu o stavu Unii také oznámil vznik speciální pracovní skupiny, která má zabavit majetek ruským oligarchů.

„Před šesti dny se ruský prezident Vladimír Putin snažil otřást samotnými základy svobodného světa v domnění, že se skloní před jeho hrozbami. Ošklivě se ale přepočítal,“ uvedl včera Biden na začátku své řeči o stavu Unii v americkém Kongresu. „Myslel si, že se může valit na Ukrajinu a svět před tím zavře oči. Místo toho se setkal s odporem, který neočekával, a který si ani nedokázal představit. Setkal se s ukrajinským lidem,“ pokračoval.

Právě odvaha Ukrajinců a jejich prezidenta je podle amerického prezidenta skutečnou inspirací pro celý svět. „Skupiny občanů blokující tanky svými těly. Všichni od studentů přes důchodce až po učitele se stali vojáky bránícími svou vlast. Počínaje prezidentem Zelenským až po každého obyčejného Ukrajince, jejich nebojácnost, odvaha a odhodlání doslova inspiruje celý svět,“ vyzdvihl Biden ukrajinský lid.

NATO se bude bránit plnou silou

Biden se ale zároveň snažil Američany uklidnit, když řekl že Západ je pod kolektivní ochranou Severoatlantické aliance. „Vím, že zprávy o tom, co se děje, se mohou Američanům zdát alarmující. Ale chci, abyste věděli, že budeme v pořádku,“ ubezpečil prezident. Podle něj jsou občané v bezpečí i díky členství v Severoatlantické alianci, která byla vytvořena právě za tímto účelem. „Naše síly nejdou do Evropy bojovat na Ukrajinu, ale bránit naše spojence v NATO v případě, že by se Putin rozhodl pokračovat v pohybu na západ,“ zdůraznil Biden.

„Aby to bylo zcela jasné, Spojené státy a naši spojenci budou bránit každý centimetr území, které je územím Severoatlantické aliance, plnou silou naší kolektivní obrany. Každý centimetr,“ zopakoval. Za tímto účelem USA v posledních dnech zmobilizovali pozemní, letecké i námořní síly, které byly poslány do Polska, Rumunska, Lotyšska, Litvy a Estonska.

USA chtějí oligarchům zabavit jachty i letadla

Vedle odstrašující síly členských zemí Severoatlantické aliance mají být klíčovým nástrojem na zastavení agresivní expanze Ruska i rozsáhlé finanční sankce. „Odřízli jsme největší ruské banky od mezinárodního finančního systému a zároveň jsme znemožnili ruské centrální bance bránit její národní měnu rubl,“ zdůraznil Biden. Tím se „Putinův válečný fond“ v hodnotně 630 miliard dolarů stal podle Bidena zcela bezcenným.

I v případě finančních postihů přitom americký prezident zdůrazňoval důležitost společného postupu západních zemí „Spolu s 27 členy Evropské unie, včetně Francie, Německa, Itálie, Velké Británie, Kanady, Japonska, Jižní Koreje, Austrálie, Nového Zélandu a mnoha dalších, dokonce i Švýcarska, působíme Rusku bolest a současně podporujeme lid Ukrajiny. Putin je nyní izolován od zbytku světa více, než kdy byl,“ zdůraznil prezident.

Biden také řekl, že sankcemi mají být ještě více postižení ruští oligarchové. „USA se spojí s evropskými spojenci, abychom našli a zkonfiskovali jejich jachty, luxusní apartmány a soukromá letadla,“ varoval ruskou elitu. Za tímto účelem má být vytvořena speciální pracovní skupina, která má podléhat ministerstvu financí.

Tagy: