Ruský tank přímo ve studiu: Kde má stroj slabiny a jak na něj účinně zaútočit?

Jak můžou ukrajinští obránci zničit tank

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno ve studiu představil virtuální model tanku se všemi jeho detaily. Prozradil, jaké jsou jeho slabiny a jak ho mohou Ukrajinci zneškodnit.

Tank T-90 je hlavním bojovým tankem ruské armády. Tento kolos váží 46 tun a je vyzbrojen kanonem ráže 125 milimetrů a dvěma kulomety. „Má silný pancíř a na věži často ještě přídavné reaktivní pancéřování,“ popsal Zrno.

Stroj má ale i své slabé místo – poklop. „Velitel vozu může sledovat okolí periskopem, ten mu ale nikdy neposkytne dokonalý přehled o bojišti. Právě otevřený poklop je místem, kam se dá nejlépe zaútočit zápalnou láhví. Stejně jako na motorový prostor na zádi,“ vysvětlil Zrno.

Kam nejlépe zaútočit?

„Je vhodné zasypat vůz nejedním Molotovovým koktejlem, ale více zápalnými láhvemi tak, aby byla jistota, že zápalná látka skutečně pronikne dovnitř. V tomto ohledu je ideální boj ve městě, protože k vozidlu se musíte přiblížit co nejblíže – ideálně z boku, protože už z takových 30 až 40 metrů nemá posádka tanku šanci vás zahlédnout,“ pokračoval vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

Podle Zrna mohou Ukrajinci útočit i pancéřovými střelami. „Buď staršími sovětskými RPG-7, v jejich případě opět především z boku a zezadu. Ideálně více střelami najednou. Nebo moderními americkými Javeliny. V jejich případě už je úplně jedno, z jaké strany se na stroj útočí, protože ne nadarmo se jim přezdívá otvírák na konzervy. Jedna rána totiž dokáže i několik tun těžký poklop odpálit několik metrů daleko,“ upozornil Zrno.

Tagy: