Připravte si na zimu zásobu bylinek, vyrobte si přírodní lékárnu

Je právě nejvhodnější čas udělat si zásobu bylinek. Jejich sušení je nejjednodušší možnost, jak si je zachovat k použití na celou zimu. Sušení má ale také určitá pravidla, která byste měli dodržet, aby bylinky opravdu vydržely a byly kvalitní.

Jak správně sušit bylinky?

Sbírejte samozřejmě jen bylinky, které dobře znáte a rostou na čistých místech. Ideální je vaše zahrada.

Odstřihněte vrcholové části bylin. Odstraňte z nich případné nečistoty, trávu, listy a také hmyz. Dejte je na vhodnou podložku. Může to být síto, čistý bílý papír, bílá bavlněná látka, které vložíte na tác, plech nebo do bedýnek. Můžete je také sušit zavěšené ve svazcích. Vhodné je suché, teplé místo (teplota by neměla překročit 45 °C), kam nesvítí slunce. Musíte také zajistit dobré větrání. Čím rychleji se totiž bylinky suší, tím více vůně jim zůstane. A čím méně světla k nim půjde, tím budou chutnější a aromatičtější. Použít můžete i sušičku na potraviny.

Rozprostřete je v tenké vrstvě, aby dobře prosychaly. Před sušením rostliny neoplachujte. Podpořili byste tím vznik plísní. Rostliny, která mají silnější listy nebo květy, během sušení občas obraťte, aby se prosušily rovnoměrně a nedošlo z plesnivění. Hodně aromatické druhy je vhodné sušit odděleně. Bylinky po usušení skladujte v látkových sáčcích. Vhodné jsou ale i plechové dózy, skleněné nádoby z tmavého skla nebo plastové krabice. Vždy je vhodné uchránit je od světla.

Usušené rostliny vydrží i dva roky. Ale je vhodně je spotřebovat dříve, zejména pokud jde o květ. Jak poznáte, že jsou dobře usušené? Budou se hezky šustit a budou křehké, stonky se budou lámat. Můžete taky trošku dát do plastového sáčku a uzavřít. Pokud by se za pár hodin zevnitř zapařil, je potřeba ještě pokračovat v sušení.

Jak sušit kořeny?

Sbírat můžete i léčivé kořeny. Ideální čas jejich sbírání je podzim. Říjen a dokonce i listopad, když ještě nemrzne. Další vhodnou dobou je pak jaro. V těchto obdobích v nich najdete největší množství účinných látek. Kořen je potřeba vyjmout opatrně, abyste ho nepoškodili. Použijte vidle nebo lopatku. Zelené části z kořenů odstraňte. Důkladně je očistěte od zeminy a dalších nečistot. Na pomoc si můžete vzít kartáček. Potom je potřeba je co nejdříve zpracovat. Pokrájejte je na menší kousky. Sušit je můžete stejně jako listy na sítech.

Vhodná je v tomto případě i trouba, protože kořeny snesou vyšší teplotu při sušení – 50 až 60 °C. Je potřeba je pravidelně otáčet, aby opravdu dobře proschly a nezačaly plesnivět. Po usušení je dejte do uzavíratelné nádoby. Tam vám vydrží většina z nich až 5 let. Jakmile jsou usušené, budou křehké a budou se lámat.

Tagy:
zdraví bylinky zpracování bylinek