Bulvár? Dříve jsem se z něj klepal strachy, říká Fenin. Teď s Novotným táhne Řeporyje

V Řeporyjích by chtěl hrát fotbal každý. To je zcela jasné poselství starosty pražské městské části Pavla Novotného, který má s klubem velké plány – dostat ho zpět do pražského přeboru, čemuž se podřizuje přestupová politika. „Podívejte, jaké bundesligové frajery sem přivádíme,“ vrací se Novotný k letnímu příchodu Martina Fenina. A ten se pomalu učí „nenávidět“ znepřátelený Slivenec.

Pokud by všechno pokračovalo stejně pohádkově, jako začalo, Fenin by stále působil v jedné z nejvyšších soutěží v Evropě, a ne v 1. A třídě v dresu FK Řeporyje. Jenže nedlouho po raketovém startu v Eintrachtu Frankfurt před více než 12 lety na sebe nabalil několik průšvihů a rázem dostal český fotbalový talent nálepku nenapravitelného rebela.

Pokud pro něj tehdy existoval nějaký nepřítel číslo 1, nebyl to nikdo ze soupeřů na hřišti, ale bulvární média. A to v čele s Pavlem Novotným, který šéfoval jednomu z největších webů i magazínů tohoto typu.

Časy se mění, a tak se přenesme formou exkluzivního dvojrozhovoru pro CNN Prima NEWS do „kamarádské“ současnosti plné nadsázky a humoru.

Martin Fenin nedávno přidal na Instagram příspěvek z individuálního tréninku, ke kterému dodal hashtag #Euro2021. Měl před zastavením soutěže reprezentační formu?
Novotný:
Já jsem velmi spokojený. Řekněme, že jsem fotbalový agent a v létě jsem udělal svůj první velký přestup. Přivedl jsem hráče, který je momentálně v Řeporyjích králem střelců. Dále musím poznamenat, že je to zřejmě náš jediný hráč, který se od srpna gólově prosadil. Ekonomicky fantastický přestup. A můžu vám ukázat konverzaci s asistentem trenéra pražské Slavie Jaroslavem Köstlem, který je můj kamarád. Opakovaně jsem ho upozorňoval, že Slavia teď nehraje dobře. Urve mi to srdce, ale jsme ochotni uvažovat o tom, že bychom Martina pustili na půlroční hostování.

Ale asi to Slavia nebude mít zadarmo.
Novotný:
O tom se vůbec nemusíme bavit. To bude bundesligová částka. Köstl mi každopádně napsal, že budou Martina nadále sledovat. Martin vstřelil dříve několik gólů za reprezentační A-tým. Trefil se ve finále mistrovství světa do 20 let proti Argentině. Věkově je momentálně na úrovni, kdy třeba brankáři pořádně začínají (Feninovi 33 let, pozn. red.).

Fenin: (směje se)

Novotný: Domnívám se, že nominace na Euro příští rok neklapne. Ale je nedůstojné, opakuji nedůstojné, když hlavní trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý ani formálně neprojeví zájem a nepřijde se na Martina podívat.

Martine, jak jste spokojený a jak se zatím vyvíjel po osobní stránce podzim v Řeporyjích?
Fenin:
Myslím, že jsme stihli všechno. Proběhla krásná premiéra, na kterou přišlo hodně lidí, a to i významných. Pro mě největší čest byla, že se dorazil podívat, i když je to kamarád, tak stále je to můj vzor, Tomáš Ujfaluši.

Novotný: A to nebyl jen on. Byly tu opravdu mraky lidí. A to vlastně ani nebylo jisté, že Martin nastoupí. Zápas proběhl čtyři dny po přestupu, takže jsme nijak nepromovali, že bude hrát. A bylo tu oficiálně 580 lidí. Hrajeme 1. A třídu, ale máme divizní návštěvy. A to asi ani tam často nedorazí tolik diváků. Každopádně i v době před Martinem chodilo na naše zápasy kolem 300 lidí.

Se jménem Fenin se také „rozjel“ prodej dresů…
Novotný:
Řeporyje nikdy předtím neprodaly žádný „merch“ (merchandising – ve sportu prodej klubových dresů či jiných reklamních výrobků, pozn. red.). Teď lidé koupili přes 80 dresů s Martinovou jmenovkou za cenu mimořádně nestandardní.

Fenin: 1 500 korun.

Novotný: Vážně si myslím, že se tohle nepodařilo žádnému mužstvu ani ve druhé lize.

Fenin: Mě by strašně zajímalo číslo u prvoligových týmů. Jsem odchovanec Teplic, zajímalo by mě, kolik dresů tam prodali.

Novotný: A teď tu visí otázka ve vzduchu. Proč si Martin vybral Řeporyje?

Samozřejmě.
Novotný:
Značka Řeporyje je aktuálně mimořádně prestižní. Spojit jméno s touto značkou je něco. Naše „áčko“ hrálo dlouhodobě 1. B třídu. Teď se rozkoukáváme o úroveň výš. Ale kdysi se tu hrál pražský přebor, což byl pro klub vrchol. Vím, co chci. Plánuji klub v budoucnu s kamarádem koupit. Ale o to nejde. Zkrátka chci zase „kraj“ – musím ho do Řeporyjí vrátit. Je to projekt na několik let, možná dekádu.

Takže příchod Martina Fenina je prvním dílkem ke splnění této vize?
Novotný:
Jednoznačně. Bohužel v době, kdy budeme postupovat, bude už spíše maskot, případně střelec B-týmu. Martin je součástí dlouhodobých plánů jako hrající trenér „béčka“. Vypadá to, že jsme nikdo, ale připomínám, že jsme dlouhou dobu hráli nižší soutěž a nebyly tu peníze. A teď se podívejte, jaké bundesligové frajery sem přivádíme.

Na co přesně vás starosta Novotný nalákal?
Fenin:
My jsme se v iniciativě střídali. Chvilku mě sem Pavel tahal, chvíli jsem zase přemlouval já jeho, aby tuto myšlenku nepustil. Ale začalo to tak nějak automaticky zapadat do sebe. Málokdo to ví, ale já jsem místní.

Novotný: Má tu kamarády a tak dále. Každopádně to klaplo ve chvíli, kdy se objevili i jiní zájemci, třeba i z ČFL a divize. Ale to neexistuje! Řeporyje nejsou značka, která se bude s někým porovnávat. Různé kluby mu začaly vykládat leccos o penězích a podobné blbosti. Nicméně to je můj Fenin. Hotovo. Zastrašil jsem tak třeba Zbuzany. Řekl bych, že na můj první přestup to nebylo úplně špatné. Vše je tak, jak má být. Šilhavý samozřejmě moc dobře ví, jakou dostane provizi, když ho nechá nastoupit v přátelském utkání v reprezentaci aspoň na tři minuty. A mám v plánu Martina ještě otočit na rok nebo dva za bundesligovou cenu.

Jaké další plány máte se svým hráčem?
Novotný:
Chtěl bych udělat přátelák s Frankfurtem. To Martin ještě neví. Aspoň stará garda. A také udělat dvojzápas s Viganticemi, kde teď hraje Milan Baroš.

Bude mít Martin nějakého dalšího hvězdného parťáka v řeporyjském útoku?
Novotný:
Pracujeme na jednom velkém přestupu. Jinak ale máme kádr nabitý, konkurence je velká. Přesto uvažujeme asi tak o šesti místech v základní sestavě, kde máme ještě trochu problém. Prakticky jsem spokojený jen s brankářem a samozřejmě s Féňou. Navíc jsou tam nějaká zranění. Každopádně si myslím, že jsme štika 1. A třídy.

Slivenec tu na jaře čeká peklo

Martin Fenin přišel o jeden zápas na podzim kvůli vyloučení, kdy po provokaci strčil do protihráče v zápase ve Slivenci. Soupeř velmi ochotně upadl. Oba dva jste červenou kartu následně komentovali jako neférovou. Dojem přetrvává?
Fenin:
Bylo to nezasloužené. Zpětně uznali, že to bylo nefér a šlo o chybu, proto mi vlastně nedali žádný dodatečný trest. Ten pád úplně přihrál.

Novotný: Z výše toho trestu je vidět, že prohřešek byl minimální.

Vy jste napsal, že Slivenec po tomto čeká sedm let neštěstí.
Novotný:
Vím, že jsem prošel prostředím bulváru, kde se všechno nafukuje. Ale děkuji disciplinární komisi, že byla objektivní, nečekal jsem to.

Pro vás to byla první červená karta v životě, že?
Fenin:
Ano, ano. Aby to bylo skutečně tak, jak to vypadalo, musel bych být Vémola, abych ho takhle zahodil. Trochu jsem podcenil jednu věc, a to to, že jsem si neuvědomil, že pro někoho je takový zápas pomalu mistrovství světa. Nenapadlo mě, že když nastoupím za stavu 1:3, může takhle simulovat.

Novotný: Disciplinárka pak přihlédla k tomu, že je to první červená v životě. Ale hlavně k tomu, že Martin nehrál fotbal tři roky. Pro něj opravdu není jednoduchý návrat na hřiště po takové době.

Na druhou stranu tento moment podal důkaz o tom, že Martin bere fotbal i na nižší úrovni vážně a je zapálený.
Novotný:
No, Martin mě na**al jako už dlouho ne. (smích)

Fenin: Já musím říct, že Slivenec si trochu udělal PR akci z toho, že tam přijede Fenin.

Novotný: Fakt banda ko**tů. Je to náš největší soupeř. Opravdu se s nimi nemáme rádi.

Fenin: Přitom já jsem ani nenastoupil od začátku. Soustředil jsem se spíše na další zápas, kdy jsem chtěl nastoupit v základní sestavě.

Novotný: V situaci, kdy banda grázlů ze Slivence vydělá na Martinovi nějaké peníze, bych čekal, že když nastoupí, ušetří si některé urážky. Zejména za stavu 1:3. Bolela ho záda, nechtěl zápas hrát a viděl jsem, že nastupuje jen kvůli mně. Do zápasu nakonec šel v 70. minutě vlastně i kvůli nim. Nikdy jsme se s nimi neměli rádi. Je to oddíl, kde slavnostní výkop na hřišti nedávno obstarala Kateřina Kristelová (moderátorka, která je přítelkyní bývalého fotbalisty Tomáše Řepky, pozn. red.). Tam sto let neporoste tráva. Slivenec tady na jaře čeká peklo. Vyložené peklo. A nejen na hřišti. To budou vypuštěné gumy... Zkrátka přivítání ve velkém stylu. Já jim předvedu PR. Budeme tu mít fiktivní kotel Řeporyjí, falešné fanoušky Slivence, na hráče budeme volat čísla jejich exekucí a poletí tři dýmovnice.

Všude byly problémy s penězi, v Řeporyjích ne

Vám přišlo, že i v ostatních zápasech si na vás chtěli hráči něco dokazovat? Ve stylu „je tu ta bývalá hvězda bundesligy, musíme jí to ukázat“.
Fenin:
Všiml jsem si hlavně jedné věci. Když je člověk na hřišti, neřeší, jestli je v bundeslize, nebo kdekoliv jinde. Najednou jsem to byl i já, kdo měl různé průpovídky. Skrze to, že mám nějaké jméno, mi to pak samozřejmě dávali více sežrat. Ale o to to je vlastně hezčí. Mě to baví. Zrovna já se se svojí minulostí jen tak kvůli něčemu neurazím.

Jak jste se cítil po třech letech na trávníku?
Fenin:
Než jsme předčasně v roce 2020 skončili, odehrál jsem čtyři zápasy v základu za sebou. Každým utkáním to bylo lepší a lepší. Rok se snažím opravdu poctivě běhat, ale na hřišti to bylo něco úplně jiného. Takže jsem se do toho nejprve dostával, ale na konci to bylo už dobré. Paradoxně poslední zápas byl nejlepší, i když jsme prohráli s Braníkem, který vede tabulku, 0:5. (smích)

Řeporyjím patří 15. pozice ze 16 týmů, což není uspokojivé, souhlasíte? Stejně bodů – osm – mají 14. Dolní Chabry, které trénuje Vladimír Šmicer.
Novotný:
Zapomeňte, že bychom sestoupili.

Fenin: Máme trochu problémy s hrou dozadu a psychicky nejsme odolní. Ale třeba právě první poločas proti Braníku ukázal, že tento tým není špatný.

Možná jste ale rádi, že se letos kvůli koronavirové situaci dohrálo, nebo ne?
Novotný:
Nejsme vůbec rádi. Každopádně se domnívám, že Řeporyje patří mezi pět procent týmů, které jsou i nyní schopné hráčům garantovat podmínky, na nichž se s nimi dříve kluby domluvily. A to je další věc. Martin viděl zdravý ekonomický klub a hotovo, dvacet. Nemusí se starat, že je tu nějaký covid.

Fenin: To je pravda. Zrovna jsem to řešil doma s přítelkyní. Klub funguje skvěle i v této situaci. Vlastně skoro všude, kde jsem v kariéře byl, se někdy objevily nějaké problémy s výplatami. A tady je to naprosto funkční.

Novotný: Je povinností agenta zajistil dobré podmínky. A je neuvěřitelné, že to Martin zažívá až v Řeporyjích.

Fenin: Já jen chci, aby tady na jeden zápas bylo kompletně obsypané zábradlí lidmi.

Novotný: Ale my ho budeme mít vždycky obsypané. Lidi sem zkrátka umíme dostat, máme na to spoustu marketingových triků.

Martin Slavii zbytečně shazuje

Když se vrátíme hlouběji do minulosti, jak jste Martina Fenina vnímal v době, kdy zazářil na mistrovství světa do 20 let a následně přestoupil za 100 milionů korun do Eintrachtu Frankfurt? Kam to mohl podle vás „dotáhnout“?
Novotný:
Vnímal jsem to velice intenzivně. Že je Martin naprosté hovado, jsem měl zjistit až tak o dva roky později.

Fenin: (smích)

Novotný: Největší srandou bylo to, že vůbec nikdo nečekal, že by se na tom mistrovství mohlo takhle zadařit. Do té doby jsem Martina tolik nevnímal, hrál za Teplice. Tfuj. Lidé v Teplicích jsou bezdůvodně hrdí na své město. Příšerné město na severu.

Fenin: Kabáti a Fenin. (Martin Fenin se narodil v Chebu, ale už od mládežnických kategorií hrával za Teplice, pozn. red.)

Novotný: O Féňovi jsem si v dalších letech myslel ledacos. Ale opravdu byl výjimečný fotbalista. A proto jsem byl navzdory všemu skutečně rád, že v roce 2013 přišel do Slavie, které fandím.

Naštvalo vás, že v ní vydržel pouze rok?
Novotný:
Mě spíš štve, kdykoliv mi Martin o tomto angažmá vypráví. V mých očích Slavii zbytečně shazuje. Každopádně přišel do Slavie, kdy ji vedl management, který byl schopný všeho. Ale dříve byl pro mě Martin spíše pracovní objekt. Stejně jako toho času spoustu jiných fotbalistů.

Právě. Teď jste na jedné lodi, ale z hlediska toho, že vy jste byl na přední pozici v bulvárním médiu a Martin v roli velmi často propíraného hráče, jste proti sobě dříve šli asi velmi často, že?
Fenin:
Strašně.

Novotný: Když jsem provozoval bulvár, tak jsem pro mnoho lidí z fotbalové party byl jeden z těch, kdo inicioval kauzu U Ševce Matouše (Reprezentanti včetně Fenina v roce 2009 po prohře se Slovenskem v kvalifikaci na mistrovství světa v JAR vyrazili do jedné z pražských restaurací. Následující den vyšly v bulvárních médiích fotografie, na kterých byli hráči zachyceni v podniku ve společnosti prostitutek, pozn. red.). Nebylo to tak. Musím říct, že jsem byl v médiích, která se na této partě hodně vyřádila. Ale tento slavný průšvih jsme neudělali my.

Bulvár ale tehdy hodně podcenili. To, co se stalo, byla obří chyba PR oddělení národního týmu. Vykreslení týmu jako ku**vníků bylo neskutečné. Ale to už se táhlo od roku 2007 a hotelu Praha.

Každopádně jméno Fenin tehdy bylo osvědčené téma, souhlasíte?
Novotný: Celá reprezentace byla každopádně osvědčené téma. Ale já považuji věc kolem uvedené restaurace za největší křivdu spáchanou na fotbalistech. Oni byli po dvojzápase. Měli svaté právo se za těch okolností ožrat ve společnosti holek.

Fenin: Ten průšvih vyvolali uměle. Všem se hodilo jít proti nám, protože se nedařilo, ztratili jsme šanci na postup. A v médiích potřebovali ten fotbalový nezdar ještě něčím přebít. Hlavně se nic nestalo. Byli jsme vyhození za něco, ani nevím za co. Nikdo se nás na nic neptal. Druhý den jsme odjeli zpátky do klubů. Čeští novináři nám ale rychle udělali ostudu po celé Evropě. Tomáš Ujfaluši byl hvězdou Atlétika Madrid, Milan Baroš byl také velká persona, já byl hvězdou Frankfurtu. Novináři z Česka normálně volali do jednotlivých klubů. Takže když jsem přijel do Německa, čekal na mě ředitel Frankfurtu. Ten se tomu ve finále zasmál. Nebylo to pro něj nic, co by ho mělo rozsáhleji zajímat.

Novotný: Martin má v tomto samozřejmě pravdu. Bulvár ale tehdy hodně podcenili. To, co se stalo, byla obří chyba PR oddělení národního týmu. Vykreslení týmu jako ku**vníků bylo neskutečné. Ale to už se táhlo od roku 2007 a hotelu Praha. (reprezentanty v uvedeném hotelu během srazu navštívily v noci prostitutky, sami hráči v čele s Tomášem Ujfalušim pak skutečnost nepřesvědčivě popírali, pozn. red.). Obří selhání týmu. Není možné, aby se fotograf dostal do patra, kde jsou hráči, zalezl do kumbálu pro uklízečky a tam nepozorovaně 12 hodin fotil vstup do hotelového pokoje. Nikdo nechtěl ublížit fotbalistům, bulvár jen využil naprosté jalovosti PR týmu reprezentace. Jak se to pak komunikovalo, to bylo na rezignaci celého tiskového oddělení svazu.

Ale zpět k roku 2009. Vy jste pak byl dočasně vyřazený z A-týmu...
Fenin:
Nejel jsem na následný zápas do Anglie, který se hrál ve Wembley. Zahrát si na tomto hřišti je podle mě největší zážitek pro každého fotbalistu. Z tohoto pohledu mě to štvalo nejvíc. A bylo to vlastně úplně za nic. Nikdo tam ani tehdy nebyl opilý.

Nikdo si nedovede představit, pod jakým tlakem jsme byli

Kolem vás se toho ale v tomto období přihodilo více.
Fenin: Detaily všeho prozradím v knížce, kterou chystám. Ale ve zkratce se to seběhlo tak, že jsem byl nejprve kluk z plakátu, který je úžasný a může být nástupcem Milana Baroše. Pak jsem se ale přimotal ke rvačce před barem Kozička. V tu chvíli už jsem nebyl tak dokonalý, měla mi stoupnout sláva do hlavy. A měl jsem trochu smůlu, že se to všechno pak nabalilo. (hořký úsměv) A vezlo se to se mnou. Během krátké doby jsem udělal tři průšvihy – porval jsem se, podpálil si byt a ještě o mě vyšlo, že jsem v opilosti hodil do příkopu auto.

Novotný: Byl opravdu trochu oběť. Dostal nálepku a ta se ho po tomto období držela. Ale i tak udělal velkou kariéru, i když v té vrcholové podobě skončila dříve, než by bylo třeba. A mně vadí, že se to málo připomíná. Neudělal bych jiný titulek, než že Fenin je průšvihář. Přesto dal mnoho gólů v bundeslize. A nevím, kolik hráčů se trefilo ve finále fotbalového mistrovství světa.

Fenin: Tři. Josef Masopust, Antonín Puč a já.

Novotný: Myslím si, že by si Martin na to nadcházející mistrovství Evropy zasloužil jet.

Ještě k bulváru. Jak často jste ho četl? Dospělo to třeba už do takové fáze, že jste si do Googlu zadával své jméno a čekal, co na vás vyskočí?
Fenin:
To jsme na srazu dělali každý den. Otevřeli jsme Google, dali posledních 24 hodin a klepali jsme se. Málokdo pochopí, pod jakým tlakem jsme tehdy byli. Byli jsme pro všechny strašně zajímaví, každý na nás něco bonzoval, neustále jsme byli focení. Neexistovalo soukromí. Zkrátka jsme si ani nemohli zajít na pivo.

Novotný: A to byla vina zdejšího zaostalého prostředí. V zahraničí se s hráči pracuje úplně jinak. Nešlo o to, že by bulvár byl nefér. Nikdo s hráči nepracoval, aby jim ukázal, jak mají komunikovat.

Fenin: Já k tomu chci dodat, že ten pocit strachu byl něco strašného. Z bulváru jsem měl opravdu obří strach.

Novotný: Bulvár si dělal, co si zachtěl. Průšvih je, že fotbalisty nikdo neochránil. Kdybych třeba u kauzy s hotelem Praha byl já, vymyslím takovou omluvu, že by se všichni rozplakali. A i u Martina se to dalo zahrát jinak.

Fenin: Když jsem se porval, tak jsem se vozil u táty v kufru, protože mě naháněli novináři všude. Ale pak ve Frankfurtu to obhájili úplně v klidu. Totálně mě přikryli. Vyšel jen malinký článek a vůbec se to v Německu neřešilo.

Vyříkávali jste si někdy mezi sebou to, co vyšlo v médiích?
Fenin:
Pavel mi napsal na Facebooku dlouhou zprávu, když jsem byl v Německu. Byla taková strašně pokorná, ale já z toho člověka měl ohromný strach. Ani jsem mu neodepsal zpátky.

Novotný: Byl problém, že z bulváru byli tak vycukaní, a právem, že bylo strašně těžké se k fotbalistům dostat. Jakkoliv.

Fenin: Ale pamatuji si, že nás pak seznámil majitel restaurace U Ševce Matouše, který je tady v Řeporyjích sousedem Pavla. Tehdy byl na něj ohromně naštvaný, protože si myslel, že tu kauzu udělal on. Pavel říkal, že s tím nemá nic společného, což byla pravda. A to bylo poprvé, co jsme se nějak společně potkali. Protože ten průšvih byl opravdu postavený pouze na vodě. Ačkoliv říkal, že v tom nemá prsty, opravdu jsme mu to nevěřili. (úsměv)

Teď už vedete poklidnější život, přítelkyně je těhotná, stanete se otcem. Jak se na novou roli těšíte?
Fenin:
Těším se na ni dost. Sám moc zatím nevím, jaké to pak bude. Všichni říkají, že budu koukat, ale teď se opravdu těším.

Pokud to bude kluk, půjde do řeporyjské mládeže?
Fenin:
My ale chceme holku. (úsměv)

Novotný: Chtějí holčičku. Každopádně my jsme jediný oddíl s Duklou Praha, který tady má v přípravce pět hráček a jednu brankářku. Martin to má ve smlouvě, že ať jeho dítě bude kluk, nebo holka, my si ho budeme hlídat sami už od přípravky, aby nám nezvlčilo. Talent tam pravděpodobně v nějaké formě bude. Jen je potřeba, aby se nechytlo špatné party. Dítě Martinovi prakticky hned odebereme.

Tagy: