Být vámi, mlčím ve studu v rohu, vzkázal Bartoš Babišovi. Co šéfa Pirátů rozzuřilo?

Ivan Bartoš

Rekordní schodek státního rozpočtu a nejrychlejší tempo zadlužování v Evropské unii. To je podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) stručné shrnutí hospodaření českého státu za loňský rok. Lídři stran současné vládní koalice kvůli aktuálnímu stanovisku NKÚ nenechávají nit suchou na bývalém premiérovi Andreji Babišovi a ministryni financí jeho vlády Aleně Schillerové (oba ANO).

„Shrnutí posledního roku vlády ANO od NKÚ: rekordní schodek státního rozpočtu, nejrychleji se zadlužující země v EU s jedním z nejnižších ekonomických růstů. Tolik k výchozí situaci nové vlády, v které řešíme enormní energetickou krizi. Být panem AB, ve studu mlčím někde v rohu,“ napsal v reakci na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Bartoš tak komentoval stanovisko NKÚ, na základě kterého vládě pod vedením Andreje Babiše vyčítá, že stát v loňském roce nehospodařil právě ukázkově. „Ačkoliv zůstala Česká republika jednou z nejméně zadlužených zemí Evropské unie, byla zároveň meziročně nejrychleji se zadlužující zemí. Podíl veřejného dluhu ve vztahu k HDP se loni zvýšil meziročně o 4,2 procentního bodu, což bylo nejvíce ze všech zemí EU,“ uvedl NKÚ na svém webu.

Čísla v nesprávném kontextu?

A stanovisko svého úřadu komentoval také jeho prezident Miloslav Kala. „Zatímco dvacet zemí unie dokázalo v roce 2021 meziročně své zadlužení k HDP snížit, to naše vzrostlo o více než čtyři procentní body,“ uvedl.

„Zpráva NKÚ nedává svá čísla do správného kontextu. Veřejné finance díky konsolidaci, kterou provedla vláda Andreje Babiše, byly a jsou z pohledu evropské komparace ve velice dobrém stavu. Jsme stále 6. nejméně zadluženou zemí v celé EU, napsala Alena Schillerová (ANO) ve zprávě redakci CNN Prima NEWS.

Exministryně financí se odvolává na fakt, že průměr Evropské unie je oproti českému zadlužení dvojnásobný. „Díky tomuto dobrému stavu veřejných financí jsme mohli přistoupit k řadě opatření, která reagovala na komplikovanou situaci. Předfinancovali jsme se za výhodných podmínek a za to by nám dnešní vláda měla poděkovat, protože dnes by si samozřejmě půjčovala mnohem dráž,“ dodala Schillerová.

Stanjura: I covid se spikl proti Babišovi

Jenže s takovou „obhajobou“ se nespokojil současný šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). „Podle NKÚ se Česko loni nejrychleji zadlužovalo v EU. Stále mne ohromují „logika a argumenty“ A. Schillerové a hnutí ANO. Prý je to proto, že Babišova vláda musela řešit dopady covidu. I ten covid se přidal ke spiknutí proti AB a ostatní země EU loni vynechal...“ reagoval Stanjura na Twitteru.

Do Babiše a Schillerové se pustila také předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Na covid se vymlouvat nemůžou, protože výdaje podle dřívější zprávy NKÚ s ním nesouvisely. Kdybychom navíc poslouchali ‚rady‘, které nám teď z opozice dávají, tak by státu hrozil bankrot,“ přidala na sociální sítě.

Alena Schillerová ale trvá na tom, že veřejné finance řídila správně. „Podařilo se nám udržet nejnižší míru nezaměstnanosti ze zemí Evropské unie, což pokládám za mimořádný úspěch. Přistoupili jsme ke snížení míry zdanění práce v podobě zrušení superhrubé mzdy. To výrazně zvýšilo příjmy domácností a současně to dnes pomáhá domácnostem v době, kdy vláda Petra Fialy (ODS) české občany hodila přes palubu. NKÚ očividně se zrušením superhrubé mzdy nesouhlasí, já si však za tímto politickým rozhodnutím stojím,“ uvedla dále pro CNN Prima NEWS.

Místo růstu jen pádivá inflace

Schillerová také připomněla, že Babišova vláda přistoupila ke změně rozpočtového určení daní, které sice znamenalo snížení příjmů státního rozpočtu, ale současně zvýšení příjmů krajů a obcí. „Opět si za tímto krokem stojíme,“ zmínila.

Jenže ne každý považuje Schillerovou vypočítávané úspěchy za opravdové úspěchy. „Česko bylo v loňském roce nejrychleji zadlužující se země v Evropské unii, zatímco ekonomický růst byl jeden z nejnižších. Místo ekonomického růstu jsme si na dluh pořídili pádivou inflaci,“ řekla CNN Prima NEWS hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Tagy: