Dodavatel odstřihl Chodov od tepla. Postiženy byly stovky rodin, starosta mluví o vydírání

Bývalý dodavatel vypnul části Chodova teplo a teplou vodu.

Rodiny bez tepla

Stovky rodin, denní stacionář pro handicapované i mateřská škola v Chodově na Sokolovsku byly od středy bez topení a teplé vody. Odstřihnout je měl dodavatel tepla po prohraném soudním sporu s městem. Vedení Chodova vnímá celou situaci jako vydírání.

Teplo a teplá voda přestaly do víc než dvou stovek domácností a dalších městských budov, proudit ve středu vpodvečer. V noci přitom v Chodově bylo pod nulou, o půl osmé ráno teploměr ukazoval přesně nulu.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 1 zavře na noc Dlouhou a další ulice Starého Města. Zařídila zákazy vjezdu aut

„V noci byla zima, spali jsme celí nabalení. Zatím je v bytě asi 19 stupňů, to ještě jde. Máme ale tříleté dítě a jsme trošku nastydlí, takže to není úplně ideální,“ řekla pro CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek dotčených domů.

Bez dodávek tepla se ocitl i denní stacionář pro handicapované. „Nedostatek tepla a teplé vody pro naše inkontinentní klienty je problém. Od všech našich služeb jsem sehnala přímotopy, máme jich tu asi patnáct,“ řekla ředitelka denního stacionáře Mateřídouška Věra Bráborcová.

Za výpadkem dodávek byla vypnutá výměníková stanice. Podle vedení města ji na dálku odpojil bývalý dodavatel poté, co prohrál skoro dvacet let trvající soudní spor a Energetický regulační úřad mu odebral licenci.

Starosta Chodova mluví o bezprecedentní situaci, a dokonce o vydírání. Jednatel společnosti mu měl přednést podmínky, za kterých výměník znovu zprovozní.

„V případě, že je pustíme zpátky do našeho objektu a uznáme, že ten majetek uvnitř je jejich. To já udělat nemůžu, protože soud rozhodl o tom, že majetek je náš, a já bych jednal protizákonně,“ řekl CNN Prima NEWS starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní).

„Nejde o soudní rozhodnutí ohledně majetku, majetkového vypořádání a není možné z tohoto rozhodnutí vyvozovat jakékoliv převzetí majetku, technologie ani provozu výměníkových stanic,“ uvedla společnost Marservis, která teplo v Chodově distribuovala.

Další jednání prý vedení firmy odmítá. Ve čtvrtek byly kanceláře společnosti prázdné. Dodávky tepla a teplé vody se městu podařilo obnovit ve čtvrtek odpoledne. Vedení radnice ale upozorňuje, že v souvislosti s dalším přebíráním majetku nemůže krátkodobé výpadky do budoucna vyloučit.

Tagy:
teplo dodavatel Chodov okres Sokolov teplá voda Patrik Pizinger