Zřícenou budovu v Miami kvůli bouři odstřelili. Obětí je 24, pohřešovaných 121

Desítky bytů se v areálu Champlain Towers South sesunuly k zemi v noci na 24. června.

Za pomocí výbušnin demoliční četa v městečku Surfside ve floridském Miami zbourala zbylou část 12patrové budovy. Ta se v noci z 23. na 24. června částečně zřítila. Úřady k tomuto postupu přistoupily kvůli obavám o stabilitu poničené části komplexu, a to i v souvislosti s blížící se bouří Elsa. Po odklizení části nových trosek chtěli záchranáři okamžitě obnovit pátrání po pohřešovaných, kterých je stále 121.

Demolice zbylé části domu proběhla kolem 22:30 místního času, napsal deník The New York Times. Místní činitelé předem vyzvali obyvatele okolních domů, aby zůstali ve svých bytech a chránili se tak před případným oblakem prachu. Ihned po zbourání zbytku komplexu Champlain Towers South byl v plánu úklid sutin s cílem umožnit návrat k pátrací operaci. Stržení zbytku budovy by mělo záchranářům zpřístupnit podzemní garáže, kde ještě mohou být ve vzduchových kapsách přeživší.

Záchranáři dosud nalezli jen mrtvé

Kvůli obavám o bezpečnost byly práce na odklízení a pátrání po pohřešovaných přerušeny již v sobotu. Záchranáři již předtím hlásili, že ve stále stojící části budovy se zvětšují praskliny, znepokojoval je také sloup, který z ní visel.

K Floridě se navíc žene tropická bouře Elsa, která už napáchala škody v několika karibských státech. Podle posledního hlášení amerického Národního hurikánového centra Elsa zasáhne Floridu v noci na středu, ničivý živel by se však měl Miami a jeho okolí vyhnout.

Činitelé okresu Miami-Dade County stále živí naděje, že trosky Champlain Towers South mohou i více než deset dní po částečném kolapsu budovy skrývat přeživší. Od konce prvního dne ovšem týmy nachází jen mrtvé. Před sobotním přerušením pátrání počet potvrzených obětí narostl na 24, dalších 121 lidí se nadále pohřešovalo.

Tagy: