Porážka Ruska je nevyhnutelná. Šéf ukrajinské rozvědky řekl, kdy skončí válka

Ukrajinský voják střílí z kulometu. (17. října 2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajina vyhraje válku do příštího léta, předpověděl náčelník ukrajinské vojenské rozvědky ministerstva obrany. Rusko kvůli ukrajinské protiofenzivě započalo masovou evakuaci obyvatel okupované Chersonské oblasti. NATO v nadcházejících dnech Ukrajině dodá další systémy protivzdušné obrany. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil stanné právo ve čtyřech okupovaných oblastech na Ukrajině.

Nový on-line článek najdete pod tímto odkazem.

„Ukrajina vyhraje válku do příštího léta. Čekají ji další významná vítězství,“ podle listu The Kyiv Independent to uvedl náčelník ukrajinské vojenské rozvědky ministerstva obrany Kyryl Budanov. Svou předpověď učinil mimo jiné na základě současného ukrajinského protiútoku, což podložil faktem, že Rusku dochází u některých zbraní munice a trpí nedostatky i v případě dalších vojenských materiálů.

Proruské úřady začaly evakuovat obyvatele okupované Chersonské oblasti na levý břeh řeky Dněpr. Ve středu o tom informovala ruská tisková agentura TASS s odvoláním na okupační správu města Olešky. Podle Moskvou dosazeného šéfa oblasti Volodymyra Salda chtějí úřady během týdne evakuovat 50 tisíc až 60 tisíc lidí. Saldo už v úterý přiznal, že důvodem je úspěšná ukrajinská protiofenziva.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil stanné právo ve čtyřech okupovaných ukrajinských územích, které se Moskva snaží anektovat. Informovaly o tom tiskové agentury. Putin podle ruských médií podepsal dekret, který má posléze potvrdit Rada federace a horní komora ruského parlamentu. Jde o Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast. Rusko paradoxně nad ani jedním z těchto území nemá plnou kontrolu, naopak ji v posledních dnech ztrácí.

Severoatlantická aliance v nadcházejících dnech dodá Ukrajině další systémy protivzdušné obrany, aby jí pomohla s obranou před útoky dronů včetně těch íránské výroby. Bezpilotní letouny, které Teherán podle Kyjeva Rusku dodává, v posledních týdnech způsobily značné škody na ukrajinské infrastruktuře a zasloužily se i o civilní oběti.

Tagy: