Rusové zaminovali Kachovskou přehradu. Z útoku obviní Ukrajinu, varoval Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině (20.10.2022 10:00)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Ruská armáda zaminovala Kachovskou přehradu. Z útoku se podle něj Moskva chystá obvinit Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil stanné právo ve čtyřech okupovaných oblastech na Ukrajině. V Chersonské oblasti pak Rusko kvůli ukrajinské protiofenzivě započalo masovou evakuaci obyvatel. Zároveň s tím musí Ukrajinci od čtvrtka 20. října počítat s postupným vypínáním elektrického proudu po celé zemi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k Evropské radě varoval, že Rusové zaminovali Kachovskou přehradu a chystají na ni útok, ze kterého obviní Ukrajince. Exploze dle Zelenského povede k zaplavení Chersonu a více než 80 osad a k přerušení dodávek vody na jižní Ukrajinu. Záporožská jaderná elektrárna by se navíc mohla ocitnout bez vody, která je potřebná k ochlazování.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil stanné právo ve čtyřech okupovaných ukrajinských územích, které se Moskva snaží anektovat. Informovaly o tom tiskové agentury. Putin podle ruských médií podepsal dekret, který má posléze potvrdit Rada federace a horní komora ruského parlamentu. Jde o Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast. Rusko paradoxně nad ani jedním z těchto území nemá plnou kontrolu, naopak ji v posledních dnech ztrácí.

Proruské úřady navíc začaly evakuovat obyvatele okupované Chersonské oblasti na levý břeh řeky Dněpr. Ve středu o tom informovala ruská tisková agentura TASS s odvoláním na okupační správu města Olešky. Podle Moskvou dosazeného šéfa oblasti Volodymyra Salda chtějí úřady během týdne evakuovat 50 až 60 tisíc lidí. Saldo už v úterý přiznal, že důvodem je úspěšná ukrajinská protiofenziva. Podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jde o předzvěst velkého boje.

Navazující dění ohledně války na Ukrajině sledujeme v článku zde.

Tagy: