Vily i chata u moře. Senátor Nwelati z ODS po 12 letech přiznal majetek, kontroverze zůstává

Raduan Nwelati

Politik odmítá podat majetkové přiznání

Lékař a senátor Raduan Nwelati (ODS) na sociálních sítích zveřejnil seznam nemovitostí v České republice a Sýrii, které podle všeho vlastní. Učinil tak těsně před letošními volbami, v nichž bude obhajovat mandát senátora. Nwelati přitom dvanáct let v kuse odmítal odevzdávat majetkové přiznání, což mu vzhledem k jeho politické činnosti ukládá zákon. Člen ODS dlouhodobě argumentoval tím, že se kvůli válce v Sýrii nemá jak dostat k úplným informacím o svém majetku.

Oznámení, v němž Nwelati přiznal vlastnictví několika nemovitostí na českém i syrském území, nepodal klasickým způsobem v registru, který mají senátoři vyplňovat. Politik nyní o svém majetku informoval na sociálních sítích. Učinil tak zhruba dva týdny před senátními volbami, v nichž bude obhajovat svůj mandát člena horní komory.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boj o Senát v Benešově. Co nabízí Hraba, Hašek či Válková a jak vnímají podporu Ukrajiny?

Nwelati již dvanáct let v kuse porušuje zákon. V posledních letech má povinnost odevzdávat majetkové přiznání jako senátor. Předtím tak měl činit jako primátor Mladé Boleslavi. V minulosti za to dostal několikrát pokutu, která může dosahovat až 50 tisíc korun. Jak tuto kontroverzi vysvětluje?

„Nejsem schopen získat kompletní informace o majetku, který jsem zdědil v zahraničí, a to kvůli válečnému konfliktu v Sýrii a bezpečnostním rizikům. Podání neúplného majetkového přiznání bez těchto informací by mohlo být matoucí. Navíc by to mohlo být považováno za trestný čin,“ uvedl senátor za Mladou Boleslav na sociální síti X.

Zároveň zdůraznil, že poctivě zaplatil všechny pokuty, které v souvislosti s nepodáváním majetkových přiznání dostal. „Jakmile budu schopen získat všechny potřebné informace o majetku v zahraničí, který jsem zdědil, podám přiznání oficiálně a úplně. Nedělám to proto, abych skrýval svůj majetek. Proto jsem se rozhodl zveřejnit informace alespoň tímto způsobem. Na rozdíl od oficiálního registru je tento přístup zcela volný,“ dodal Nwelati.

A jak neoficiální seznam nemovitostí vypadá?

Majetek v České republice:

  • Družstevní byt 3+1 na třídě Václava Klementa v Mladé Boleslavi, pořízený v roce 1993 za 350 tisíc korun.
  • Rodinný dům a bytový dům v Michalovicích, pořízené v letech 2008 a 2010. Nákup těchto nemovitostí byl financován hypotékou ve výši 10 milionů korun, z níž je nyní splaceno 50 procent. Hypotéku Nwelati splácí z pronájmu bytového domu.

Zahraniční majetek zděděný po otci:

  • V lokalitě Latákie: byt 3+1, byt 5+1, kancelář, ordinace, nebytový prostor, dvoupatrová chata u moře.
  • V lokalitě Damašek: dva byty 3+1.
  • V lokalitě Slonfe: rekreační vila.
  • V lokalitě Zabadani: rekreační vila.

K tomu Nwelati doplnil, že pravděpodobně vlastní i další byty a stavební pozemky, nemá ale o nich přesnější informace, stejně tak o úsporách a dalších aktivech.

Senátní a krajské volby na CNN Prima NEWS

Speciální vysílání k volbám už od začátku září, debaty kandidátů na hejtmany, superdebaty s šéfy politických stran a hnutí i finální výsledky voleb dříve než jinde. Více informací najdete zde:

„Nevím, zda tyto majetky, které pocházejí z dědictví po mém otci, stále existují. Nemám možnost ověřit aktuální stav a hodnotu kvůli komplikacím spojeným s válečnou situací. Přesto vám poskytuji co nejpřesnější odhad,“ sdělil.

V Sýrii, odkud pochází Nwelatiho otec, zuří od roku 2011 občanská válka. Proto podle člena ODS není možné výpis přesného majetku získat. Politikovo konání dlouhodobě kritizují neziskové organizace zabývající se transparentností. V minulosti jej kritizoval například i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

V předvolební kampani se Nwelati zaměřuje například na témata dostupného bydlení, dopravy nebo zachování české koruny. Ostře se staví proti Green Dealu a zákazu spalovacích motorů, což vyjádřil i v petici adresované svému spolustraníkovi z ODS a premiérovi Petru Fialovi, Evropskému parlamentu a Evropské komisi.

První kolo senátních voleb proběhne 20. a 21. září, ve stejném termínu se uskuteční také volby krajské. Druhé kolo senátních voleb bude následovat o týden později, tedy 27. a 28. září.

Tagy: