Celý český fotbal smutní. Zemřel ikonický slávista František Cipro, dlouho bojoval s nemocí

Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci renomovaný fotbalový trenér František Cipro. Už svoji hráčskou kariéru spojil se Slavií Praha, u „sešívaných“ pak strávil velmi úspěšné roky v roli kouče. Dovedl ji k mistrovskému titulu i do semifinále Poháru UEFA, což je dodnes nepřekonaný evropský počin českého týmu.

Cipro čelil od jara 2020 rakovině tlustého střeva, které v úterý podlehl, jak informovala Slavia, k níž měl silné pouto. Jako hráč v ní působil v letech 1971 až 1980. Celkem odehrál v červenobílém dresu 501 utkání, z toho 232 ligových, dal 41 branek. Nevadilo mu hrát v útoku, záloze ani v obraně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavia si plácla s Ronaldovým klubem a fanoušci sní. Přijde CR7 na hostování do Edenu?

Na slávistické trenérské křeslo usedl ve třech různých obdobích, v české nejvyšší soutěži rovněž vedl třikrát České Budějovice a jednou Teplice a Plzeň. V zahraničí jako kouč působil v Rakousku (Innsbruck, Linec, Freistadt) a na Kypru v Limassolu. Trenérskou kariéru Cipro uzavřel v roce 2015 v Českých Budějovicích.

Většinu hráčské kariéry jihlavský rodák strávil ve Slavii, za niž v letech 1971 až 1980 absolvoval 501 soutěžních zápasů a vstřelil 41 gólů. Byl velkým univerzálem, začínal v útoku se slavným Františkem Veselým, pak se přesunul do zálohy a do obrany. Tři roky byl kapitánem a s červenobílými slavil triumf v domácím poháru.

Semifinále Poháru UEFA, kde slávisté podlehli Bordeaux, zůstává nejlepším výsledkem českých týmů v pohárech. „Já jsem vždy tvrdil, že je potřeba domácí výhry potvrzovat v Evropě. Nic víc. To platilo už tehdy. Vážil jsem si toho, že jsme to dotáhli až mezi čtyři nejlepší evropské celky ve své pohárové soutěži,“ citoval Cipra web Slavie.

Po úmrtí ikony kondoloval i úhlavní rival Slavie, tedy Sparta. „Odpočívejte v pokoji, trenére,“ vzkázali Letenští. Přidala se také Zbrojovka Brno se slovy: „Pane trenére, díky za vše a odpočívejte v pokoji. Nikdy nezapomeneme...“

Tagy: