Cena plynu v Evropě dosáhla letošního maxima. Na vině jsou boje na území Ruska

Antimonopolní úřad povolil státní firmě ČEPS nákup provozovatele plynovodů NET4GAS. (Ilustrační foto)

Češi si připlatí za plyn

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh během pondělí prudce stoupá a je na letošním maximu. Kolem 11:15 SELČ se cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala nad hladinou 41,20 eura za megawatthodinu (MWh), což představuje denní nárůst o více než dvě procenta. Cena v TTF je pro evropský trh s plynem určující.

Za pokračujícím růstem cen je podle analytiků obava o pokračování tranzitu plynu z Ruska přes Ukrajinu. Po průniku ukrajinských jednotek na ruské území se v minulých dnech bojovalo poblíž města Sudža, kde je poslední funkční tranzitní bod pro vývoz ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu.

ČTĚTE TAKÉ: Ceny opět mírně rostou, zdražily dovolené. Podle statistiků zpomalilo i zlevňování potravin

„Domníváme se, že riziko vojenských operací v Sudži je i nadále podpůrným faktorem (pro růst cen),“ řekl agentuře Reuters analytik trhu s plynem Tomasz Marcin Kowalski ze společnosti LSEG.

Ruská plynárenská společnost Gazprom ale sdělila, že v pondělí pošle přes Ukrajinu dál do Evropy 39,6 milionu metrů krychlových zemního plynu proti nedělnímu objemu 39,3 milionu metrů krychlových.

Na letošní minimum cena kontraktu na plyn v TTF sestoupila 23. února, kdy se dostala těsně nad 24 eur za MWh. Aktuálně se tedy pohybuje o více než 70 procent výše. Od 26. července potom ceny zemního plynu v Evropě stouply přibližně o 23 procent. Vedle rusko-ukrajinské války se na jejich růstu projevilo také zvýšené napětí na Blízkém východě.

Navzdory těmto faktorům jsou evropské zásobníky plynu podle odborníků dostatečně plné. V současnosti jsou zaplněny z více než 86 procent a blíží se cílové hodnotě. K 1. listopadu by měly být naplněny na 90 procent.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Srovnávač nabídek energií vám vybere nejlepší tarif. Jak postupovat při změně dodavatele?

Tagy:
Evropa ceny Ukrajina Rusko makroekonomie Title Transfer Facility produkty a služby ekonomika, obchod a finance energie a zdroje ropa a plyn Sudža