Centimetry od tragédie. Hazardér přejížděl v zatáčce, málem se srazil s kamionem

Hazardér přejížděl v zatáčce, mále se srazil s kamionem

Další případ nebezpečného předjíždění

Chyběly doslova centimetry a hlavní tah mezi Kolínem a Čáslaví zastavila vážná nehoda. Situaci natočil jeden z našich diváků. Za vším stál hazardér za volantem, který se rozhodl nebezpečně předjíždět.

Chybělo opravdu málo. Video, které zachycuje, jak se předjíždějící auto v zatáčce málem srazilo s kamionem, nám poslal do redakce divák, který se právě vracel z výletu v Krkonoších.

Vůz jedoucí před autorem videa naštěstí právě odbočoval. Díky tomu se na vozovce vytvořilo místo pro úhybný manévr. „Kdyby ne, tak mohly být ještě další dvě auta v kolizi,“ sdělil CNN Prima NEWS autor videa. Řidič měl podle vlastních slov na tempomatu nastavenou rychlost 90 km/h. Bílý vůz tak musel jet mnohem rychleji.

O velkém štěstí mluví i dopravní experti. Podle nich jsou podobné situace, tedy nebezpečné předjíždění, bohužel na českých silnicích obvyklé. „Už to první předjíždění bylo strašný a ještě se vmáčknout tam dopředu znovu, to už byl absolutně zbytečný risk,“ popsal dopravní expert Igor Sirota.

Odborníci navíc upozorňují na fakt, že podobné jednání je teď během podzimních měsíců ještě nebezpečnější. Na silnicích je totiž kvůli mlhám nebo častým přeháňkám snížená viditelnost, a řidiči tak mívají méně času na svou reakci. Většina z nich navíc neví, kdy je vhodné zapnout mlhová světla.

„Přední mlhovku můžeme použít dle svého uvážení, nicméně u nás zákon není striktní,“ doplnil Sirota. Paragrafy mluví jen o snížené viditelnosti. Například v Německu jsou pravidla mnohem jasnější. Při viditelnosti méně než 50 metrů a zároveň od rychlosti 50 km/h v hodině.

Tagy: