Žádný UNICEF, UNESCO ani Rada, kde Praha toužila být. Co by znamenal konec Česka v OSN?

Hlasování Rady bezpečnosti OSN, ve které by chtělo být i Česko.

Prezident Petr Pavel vystoupil před Valným shromážděním OSN

Pokud by Česko dobrovolně vystoupilo z Organizace spojených národů (OSN) – což navrhla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) – přišlo by o členství hned v několika přidružených organizacích. Praha by se musela vzdát ambicí na účast v Radě bezpečnosti a dostala by vyhazov z Rady pro lidská práva, kde přitom tolik chtěla být.

Nejen čeští politici a komentátoři dlouhodobě upozorňují na to, že OSN má řadu chyb. Že nedokáže udržovat světový mír a nahrává nedemokratickým režimům (kvůli podobné kritice se rozpadla na začátku druhé světové války i Společnost národů, předobraz OSN). Stále je to ale jediná politická platforma, kde se potkávají zástupci téměř všech států světa.

Ministryně obrany Jana Černochová v sobotu večer na sociální síti X navrhla, aby Česko opustilo OSN. Političku pobouřilo schválení rezoluce vybízející k humanitárnímu příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem, ve které ale není jediná zmínka o tom, že palestinská teroristická organizace napadla židovský stát jako první. Podle Černochové tím OSN schváluje bezpráví a stává se irelevantní organizací.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vystupte z vlády, vzkázal Zaorálek Černochové kvůli OSN. Stíhačky už vás nebaví? vmetla mu

OSN, to ale není jen diskuzní panel, kde zástupci některých zemí doporučují ostatním státům, jak se mají chovat. Organizace spojených národů je především politický, ekonomický, sociální i vědecký gigant, který má pod sebou šest hlavních orgánů a desítky dalších přidružených organizací. O co všechno by Česko přišlo, kdyby OSN opustilo?

Politický odpadlík

Je zjevné, že názor Černochové nereprezentuje názor celé vlády, protože tuzemské ministerstvo zahraničí dlouhodobě usiluje o větší aktivitu v rámci struktur OSN. Česko se například snaží dostat do nejdůležitějšího orgánu – Rady bezpečnosti OSN, která čítá patnáct členů.

Pět z těchto zástupců je stálých, jedná se o Rusko, Čínu, USA, Francii a Velkou Británii. Zbylých deset volí Valné shromáždění průběžně vždy na dva roky. A právě mezi tyto náhradníky se Česko snaží dostat. „Rada sleduje situaci v krizových oblastech, rozhoduje o vyslání mírových misí OSN a stanoví jejich mandát. Vyhlašuje sankce zahrnující zbrojní embarga, zmrazení vkladů, omezení cestování apod. a zřizuje výbory k dohledu nad jejich dodržováním,“ píše se na webu českého ministerstva zahraničí.

Pokud by Česko vystoupilo z OSN, snaha o zapojení do vrcholné rady by přišla vniveč. Praha by navíc dostala vyhazov i z další rady, kde přitom tolik toužila být. Jedná se o Radu OSN pro lidská práva, kam se Česko dostalo v roce 2022. Jako velký podporovatel Ukrajiny v ní po vypuknutí konfliktu v Evropě vystřídalo Rusko.

Žádné peníze navíc

Pod OSN spadá i Mezinárodní soudní dvůr, takže Česko by v případě vystoupení s největší pravděpodobností nemohlo podávat žádné stížnosti k této instituci. Stejně tak by země vypadla z jurisdikce Komise OSN pro mezinárodní právo.

Organizace spojených národů spravuje také UNESCO (Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu). Na Seznamu světového dědictví této organizace je zapsáno 17 kulturních míst, na jejichž údržbu dostává Česko od OSN peníze.

Peníze posílá do Prahy i další dceřinná organizace OSN – UNICEF (Dětský fond Organizace spojených národů). Ten se zabývá ochranou a zlepšování životní úrovně dětí po celém světě.

„Jen pro úplnost dodávám, že vystoupením ČR z OSN by Praha nejspíš přišla o status UNESCO a taky o těch 333 milionů korun od UNICEF, které loni vyjednali moji poradci na pomoc se zvládnutím ukrajinské uprchlické krize,“ upozornil na sociální síti X primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Další organizací OSN, ve které je Česko aktivní, je například Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která v současnosti sleduje například provoz v jaderných elektrárnách v okupované Ukrajině. Česko má dvě jaderné elektrárny a na jejich existenci je energeticky závislé.

Tagy:
OSN UNESCO UNICEF Jana Černochová vystoupení Mezinárodní soudní dvůr Mezinárodní agentura pro atomovou energii