Čerstvé versus sušené maso v granulích: Veterinářka poradí, jak nenaletět a co hlídat

Vyznat se v dnešní obrovské nabídce nejrůznějších krmiv pro naše mazlíčky je často nadlidský úkol. Jak zvolit správné krmivo pro psa nebo kočku, co znamená čerstvé nebo sušené maso a co do jídelníčku psa patří a co je naopak nebezpečné, poradí veterinární lékařka Aneta Bártová.

Čerstvé versus sušené maso

I když psi nejsou čistí masožravci, tak v jejich jídelníčku by měla převažovat živočišná strava. Proto by mělo být maso ve složení granulích vždy na prvním místě. Ale pozor, je třeba rozlišit, zda se jedná o čerstvé maso nebo maso v sušeném/dehydratovaném stavu. Čerstvé maso obsahuje 70 až 80 % vody. Takže ve výsledné fázi výroby zbyde živočišné bílkoviny jen čtvrtina. Obzvláště si dávejte pozor na poměr živočišné a rostlinné bílkoviny u koček. Kočka je masožravec a vyšší procento rostlinných bílkovin pro ni není vhodný.

Obezita není roztomilá

Nejčastější chybou, kterou se majitelé dopouští, je překrmování svých mazlíčků. Což vede následně k obezitě, která je spojena s dalšími zdravotními problémy. Obezita je stejně jako podváha závažný problém, který přispívá k nepohodě a křehkému zdraví zvířete. Může způsobovat např. diabetes, problémy s pohybovým a kardiovaskulárním aparátem a u kastrovaných indoor kocourů často způsobuje problémy s močovými cestami. Ačkoliv mohou obézní zvířata působit roztomile, každé kilo navíc ve skutečnosti podrývá kvalitu jejich života. Udělejte mazlíčkovi čas od času domácí zdravotní prohlídku a narazíte-li na jakoukoliv neobvyklost, vydejte se za svým veterinářem.

Zásada číslo jedna je, pokud krmíme komerčními krmivy, dodržovat doporučenou krmnou dávku od výrobce. Lépe řečeno na ní začít a dle aktivity zvířete a jeho metabolismu případně dávku lehce zvýšit či snížit.

Započítejte i pamlsky

Při výběru granulí je důležité i zvolit správnou kategorii, protože například rostoucí mladý pes má jinou energetickou potřebu než postarší psí dědeček. Nebo kočka, která žije jen v domácnosti, nikdy nebude mít takový výdej energie jako kočka, která pobíhá celý den venku. Dávejte tedy i pozor, zda kupujete krmivo pro outdoor nebo indoor kočku. Je důležité také do krmné dávky započítat i podané pamlsky během dne, například během výcviku může pejsek dostat opravdu velké množství odměn. O to se pak v krmné dávce musí zohlednit.

Co psi mohou a co nesmí

Jedním z největších mýtů, co se týká stravy psů, je, že psi nesmí brambory. Ale naopak brambory jsou pro psy mnohem lépe stravitelné než například těstoviny nebo obiloviny obecně, které jsou součástí velkého procenta komerčně vyráběných granulí.

Naopak mezi potraviny, které jsou pro psy nebezpečné, je čokoláda, hroznové víno (rozinky), ořechy (obzvláště makadamové) cibule a česnek ve větším množství, a samozřejmě solená a kořeněná jídla.

V poslední době je velmi populární BARF, což je příprava individuální krmné dávky. Podkladem pro barfování je přirozená strava vlka. Velkým zdrojem nebezpečí při barfování jsou ale chyby při sestavování krmné dávky. Proto je potřeba, před tím, než se pro tento způsob krmení rozhodneme, si něco o tom nastudovat. Jestliže máte vetší plemeno psa, je na zvážení i pořízení extra mrazáku.

Pozor na alergeny

Pokud váš mazlíček trpí potravní alergií, je potřeba být obezřetný při výběru krmiva. Ne všechny granule, které mají na sobě nápis hypoalergenní, jsou opravdu pro alergiky vhodné. Primárně záleží, na kterou složku potravy je zvíře alergické. A podle toho pak zvolit krmivo, které tuto složku vůbec neobsahuje nebo zvolit hypoalergenní veterinární dietu, kde jsou bílkoviny naštěpené a tudíž nerozpoznatelné pro imunitní systém nebo mají jen jeden zdroj bílkovin. Pozor ale i na pamlsky, i ty volit tak, aby neobsahovaly problematický alergen.

Na co je zvíře alergické můžeme zjistit pomocí krevních testů nebo eliminační dietou.

Zapojte se do 21denní výzvy s PERFECT FIT™

Myšlenka 21denní výzvy vznikla na základě poslání a filozofie značky Perfect Fit™ STRAVA–POHYB–HRA. Vztah, který máme se svými domácími mazlíčky, je nejhodnotnější, když jsou šťastní, zdraví a plní života. Proto se společnost Perfect Fit™ snaží udržet jejich mladého ducha v každé fázi života, a to prostřednictvím přístupu založeného na správné výživě, dostatečném pohybu a duševní stimulaci.

„Pro každého zodpovědného majitele domácího mazlíčka je jeho zdraví prioritou. Pravidelnou péčí totiž přispěje k jeho komplexnímu zdraví a zároveň předejde chorobám, které by se zanedbáním mohly později projevit. K tomu, aby zvíře prospívalo, je důležité zajistit mu správný objem kvalitní stavy, dostatek pohybových aktivit a soustředit se i na péči o jeho mentálního zdraví,“ přibližuje filozofii 21denní výzvy od Perfect Fit veterinářka Aneta Bártová.

Produktový tip

Díky vyvážené a komplexní stravě přispějete k celostnímu zdraví svého mazlíčka. Značka Perfect Fit™ nabízí širokou škálu prémiového suchého krmiva pro psy a suchého i mokrého krmiva pro kočky.  Produkty jsou vyrobeny z vysoce kvalitních surovin a vyvíjeny ve spolupráci s centrem Waltham a jeho výživovými specialisty. Složení je uzpůsobeno věku, velikosti, a dalším specifickým potřebám psů a koček. Jedinečná receptura výrobků Perfect Fit™ Total 5 kombinuje 5 benefitů, které pozitivně přispívají ke zdraví zvířat v nejdůležitějších oblastech, kterými jsou zdravé trávení, zdravé močové cesty, silná přirozená obranyschopnost, zdravá kůže a srst, optimální hmotnost a tělesná kondice.

Tagy: