Chystáte se pořídit si štěně? Veterinář a odborník na výživu vám poradí, co nezanedbat

První měsíce pejska na tomto světě jsou z hlediska jeho vývoje zcela zásadní. Majitelé domácích mazlíčků jsou většinou dobře připraveni na příchod nového člena rodiny, ovšem často podceňovanou věcí zůstává prvotní výživa štěňat. Mezi lidmi ještě koluje řada mýtů a doporučení, co by měli takovému štěňátku dopřát, aby dobře rostlo, a přitom mu tím nevědomky ubližují. Jak tedy správně pečovat o výživu malých pejsků a zajistit jim tak zdraví a vitalitu na dlouhá léta?

Příchod pejska do rodiny je vždy velká věc. Pokud s chovatelstvím nemá majitel zkušenosti, měl by si dopředu nastudovat základní prvky v péči o psa a věnovat pozornost obzvláště otázkám týkajícím se jeho výživy. Ta je totiž velmi specifická a případné napáchané škody mohou štěněti poškodit zdraví na celý život. Dodnes se mnoho majitelů spoléhá na vlastní úsudek a na informace, co někde slyšeli. Poslouchat by však měli hlavně svého veterináře a neškodit pejskům, i když to možná myslí dobře. Na co si tedy při péči o malé štěňátko dát pozor?

Zdravé štěně, šťastné štěně

Jedním z mylných tvrzení je fakt, že velká psí plemena potřebují hodně vápníku. Majitelé těchto větších plemen používají kvalitní krmivo a k němu přidají třeba ještě tvaroh nebo jogurt. Bohužel tímto zbytečným krokem dochází u psů k předávkování vápníku, ten se dále může usazovat, kde nemá, a to vše vede pouze ke zdravotním problémům. Další nepravdou je, že pes v prvním roce života potřebuje ve své stravě hodně masa, a tak opět páníčci překrmují svalovinou. Ta naopak obsahuje málo vápníku a hodně fosforu. Organismus malého pejska je pak zaplaven fosforem a musí vyplavovat vápník z kostí, aby udržel homeostázu vnitřního prostředí, což má za následek měknutí kostí. Veterinář Leoš Železný radí, že nejlepší je držet se osvědčené a kvalitní značky krmiva a zbytečně neexperimentovat.

Správné krmivo a dávkování je alfou a omegou zdravého štěňátka

Pokud si majitel přiveze domů štěňátko, měl by nějakou dobu pokračovat v krmivu, kterým bylo krmeno u chovatele.

„Zhruba po 2 týdnech je možné přecházet na jiné, a to postupně tak, že do stávající receptury přidáme asi 10 % nového krmiva a ubereme 10 % toho původního. Tímto způsobem můžeme zhruba za 10 dní krmivo zcela vyměnit,“ vysvětluje veterinář.

Pro nejmenší štěňátka je vhodné krmivo s označením JUNIOR. Tato receptura má speciální složení pro rostoucí organismus, který potřebuje jiné poměry minerálních látek a jiný obsah energie a dalších složek. Konkrétní značku si volí každý chovatel sám, ale je dobré se držet značky, v jejímž pozadí stojí velké výzkumné veterinární centrum, jako například značka Pedigree®, jejíž řada JUNIOR je speciálně navržena tak, aby zajistila pejskům všechny potřebné živiny pro správný vývoj. Majitelé pejsků také musí dbát na správné dávkování, které najdou na obalu výrobků. Zabrání tím například obezitě nebo jiným zdravotním problémům, které mohou při nedodržení dávkování nastat. Doporučenou denní dávku na celý den je vhodné zpočátku rozdělit na 5 porcí, a ty postupně snižovat. Zhruba ve 4 měsících potřebují pejsci krmení 4x denně, následně se redukuje na 3 dávky za den až do věku 6 měsíců a poté stačí podávat krmivo jen dvakrát denně.

Jak předcházet obezitě nebo zubním problémům

„Předcházet obezitě je hrozně důležité, většinou totiž nastupuje pomalu, ani si toho nevšimneme, a nakonec máme doma kuličku, která má problémy s pohybem, s bolavými klouby, má kardiovaskulární problémy a zaděláno na cukrovku,“ varuje veterinář.

Tomu všemu se dá předejít správnou výživou a k tomu přiměřeným pohybem. O zuby je potřeba se starat již od malička. Po krmení se psům usazuje na zubech zubní plak, který je potřeba odstranit, jinak se do něj usazují minerální látky, a ty se časem mění na nebezpečný zubní kámen. Veterinář radí, aby páníčci podávali pejskům tzv. dentální tyčinky, ty kvalitní dokážou odstranit až 80 % zubního plaku a chrání tak zuby před zubním kamenem.

Zdraví na prvním místě

O tom, že zdraví je v životě to nejcennější, není pochyb, a ne jinak je tomu i u pejsků. Špatná výživa se nejčastěji projevuje zažívacími problémy – nejčastěji průjmem. Nedostatek živin ve stravě pak ukáže až čas, kdy dochází ke zhoršení stavu srsti, která začne být jakoby špinavá, zaprášená, neleskne se, dále se projevují problémy se zabřezáváním u chovných zvířat, změna temperamentu, hmotnosti a podobně.

Majitelé štěňátek by měli být schopní zajistit pejskům kvalitní výživu a dostatek pohybu pro zdárný rozvoj. Ruku v ruce s výživou jde i výchova pejska, která by měla ideálně začít již v útlém věku. Zdravý a šťastný mazlíček by měl mít také svoje vlastní místečko, kam si může jít odpočinout, když potřebuje. Za všechnu tu péči a pozornost se pak štěňátka odmění svojí láskou a oddaností na celý život, a to za to přece stojí.

O veterinárním centru Waltham

Veterinární institut Waltham je vědecké centrum společnosti Mars, které se zabývá mnoha oblastmi správné výživy a výchovy psů. Poznatky získané ve Walthamu mají zásadní význam v úsilí společnosti Mars vytvářet lepší svět pro život domácích zvířat, protože institut je již více než 50 let přední vědeckou autoritou na poli výživy a pohody domácích zvířat.

O značce Pedigree®

Všechny složky krmiva Pedigree® pro psy zajišťují správnou výživu a rovněž chuťový požitek. Značka nabízí mokrá a suchá krmiva, která jsou obohacena o vitamíny a minerály, aby váš pes dostával kompletní a vyváženou stravu. Veškeré konzervační látky v suchých krmivech Pedigree® jsou schváleny jako bezpečné podle předpisů EU a slouží k zajištění bezpečnosti výrobku během skladování. Konzervy a sáčkové výrobky Pedigree® nepotřebují konzervační látky, protože jsou chráněny sterilizací a utěsněním během výrobního procesu. Pedigree® vždy dodržuje legislativu, čímž zajišťuje bezpečnost svých výrobků a transparentnost vůči spotřebitelům.

Tagy: