Překvapivá studie čínských vědců: Jak víno a pivo ovlivňují šanci na nákazu covidem?


Lidé, kteří vypijí více než pět sklenic červeného vína týdně, mají výrazně menší šanci, že se nakazí koronavirem. Tvrdí to studie čínské nemocnice Shenzhen Kangning, která analyzovala data z rozsáhlé biomedicínské databáze UK Biobank. Výsledky studie ovšem nejsou lichotivé pro pivaře. U nich se riziko nákazy naopak zvyšuje.

Může víno skutečně chránit před covidem? Podle čínských výzkumníků, kteří ve své studii využili data půl milionu lidí z Velké Británie, ano. Ukázalo se, že lidé, kteří pijí více než pět sklenic červeného vína týdně, mají o 17 procent nižší šanci nákazy koronavirem, uvedl web Daily Mail.

Odborníci se domnívají, že je to způsobeno přítomností takzvaných polyfenolů. Tyto sloučeniny se nachází například v olivovém oleji, některých oříšcích, ale i v hroznovém vínu. Polyfenoly skutečně mohou zabraňovat účinku virů, jako je chřipka nebo právě koronavirus.

Čínská studie na druhou stranu nevěstí nic dobrého pro milovníky piva. Ti totiž mají o téměř 28 procent větší šanci, že se nakazí koronavirem, než abstinenti. Na tomto údaji je zvláštní skutečnost, že se polyfenoly nacházejí i v pivu.

V případě konzumace vína autoři studie rovněž upozorňují, že všechno má své meze. „Lidé by se obecně během pandemie měli vyhnout nadměrnému pití alkoholu,“ zdůrazňují.