Domů možná příští týden. Terezu v pákistánském vězení už drží jen papírování

Tereza Hlůšková

Tereza H. se chystá domů

Mladá Češka Tereza H., která skončila v pákistánském vězení kvůli pašování heroinu, už odpočítává dny, kdy se bude moci vrátit ke své rodině do Česka. Zatím je stále ve věznici v Láhauru. Údajně ji tam zdržují administrativní úkony.

V pákistánském vězení strávila 25letá Tereza téměř 1400 dnů. Odvolací soud v Láhauru nakonec uznal její námitky a zprostil ji obvinění. Podle slov velvyslance v Pákistánu Tomáše Smetánky bude ale Tereza ještě nějakou dobu uvězněna.

„V pondělí byl vynesen osvobozující rozsudek v odvolacím řízení. Nyní musí být rozsudek vyhotoven také písemně a podle informací právníků poté doručen soudu první instance, který vydá příkaz k jejímu propuštění z vězení, což je otázka několika dnů,“ informoval Smetánka.

„Následně musí tato česká občanka vyčkat na vrácení svých osobních věcí včetně cestovního pasu, bez kterých samozřejmě do České republiky odjet nemůže,“ vysvětlila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. To by podle úředníků mohlo trvat další zhruba 4 dny.

„Naše ambasáda je ve spojení s jejím otcem, který avizoval, že je připraven jí ihned, jakmile bude vědět termín jejího propuštění, zakoupit letenku,“ doplnila mluvčí. Jakmile bude Tereza oficiálně na svobodě, může po opuštění věznice využít pomoc české ambasády.

„Nabídli jsme jí, že se o ni postaráme do doby jejího odjezdu z Pákistánu. Ona si samozřejmě může objednat hotel a pohybovat se tu svobodně,“ upřesnil velvyslanec. Návrat Terezy do Česka se dá podle ministerstva zahraničí očekávat na konci příštího pracovního týdne.

Tagy:
heroin propuštění právník věznice soud Pákistán Česko Láhaur celníci pochybení Tereza H. Tomáš Smetánka Eva Davidová Ministerstvo zahraničních věcí České republiky