České granátomety selhaly a zranily dva ukrajinské vojáky na frontě. Zbrojař se omluvil

Český Lehký granátomet LGL-7 podle všeho selhal a zranil ukrajinské vojáky.

Vývoj bojů na Ukrajině (21.3.)

Česko dodalo na Ukrajinu již tisíce kusů zbraní, které mají místním obyvatelům pomoci v boji proti ruským agresorům. Ne všechny zbraně z Česka však jsou zcela bezpečné. Ukrajinští vojáci totiž hlásí, že při použití dvou lehkých granátometů české výroby utrpěli zranění, protože zbraně selhaly. Český výrobce se za selhání zbraní omluvil a plánuje zjistit jeho příčiny. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) říká, že zmiňované kusy nebyly součástí českých dodávek pro Ukrajinu.

Na sociálních sítích se v neděli objevila informace, že Ukrajinští vojáci utrpěli zranění při obsluze českých zbraní. Mělo jít o dva vojáky, kteří obsluhovali české lehké granátomety LGL-7.

Zbraně jim po několika úspěšných výstřelech nakonec selhaly. Jeden z vojáků podle Ukrajinců přišel o ucho, druhý utrpěl zlomeninu klíční kosti.

Příspěvek na sociální sítě vložil účet nazvaný „Ukraine Weapons Tracker“. „Jak se zdá, ne všechna pomoc ze Západu je užitečná. Někdy může být dokonce nebezpečná,“ stojí v příspěvku účtu, který jej doplňuje o informace zraněných vojáků. K textu přikládá i fotografie zbraní a také země zalité krví.

Český zbrojař: Není jasné, zda selhala zbraň nebo náboj

Zbraně měly být vyrobeny českou zbrojařskou společností STV Group. Ta se za újmu ukrajinských vojáků nyní omlouvá. „Předně bychom chtěli vyjádřit lítost nad touto událostí a popřát brzké uzdravení zraněným,“ píše společnost na sociálních sítích.

Na sociální síti Twitter jsme dnes zaznamenali informaci o selhání zbraně LGL-7 pravděpodobně dodané naší společností v...

Posted by STV GROUP a.s. on Sunday, March 20, 2022

Ve svém vyjádření STV Group píše, že granátomety LGL-7 byly s pravděpodobností skutečně dodané od této společnosti. „Z fotografií není jasné, zda selhala zbraň samotná, nebo náboj. Naše výrobky podléhají během výroby důkladné kontroly. Je to výrobek, který jsme již dodali řadě zákazníků a podobnou nehodu jsme nikdy nezaznamenali,“ hlásí zbrojař. Na druhou stranu však dodává, že vždy existuje možnost vady materiálu.

STV Group podle svých slov Ukrajinu od začátku ruské invaze zásobuje neprůstřelnými vestami, přilbami, zbraněmi a také dodávkou 50 tisíc dávek náhradní potravy.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na sociálních sítích uvedla, že zbraně nebyly součástí českých zbraňových zásilek na Ukrajinu. „Ne, není to z ministerstva obrany, respektive Armády České republiky,“ napsala Černochová na Twitteru.

Zmiňovaná zbraň LGL-7 je zbrojařem STV Group charakterizována jako lehký granátomet a zbraň, která funguje na principu známého RPG-7. „LGL-7 (RPG-7) je protitanková zbraň bez zpětného rázu s hladkým vývrtem hlavně. Zbraň je nabíjená předem, je přenosná, odpalovaná z ramena střelce,“ popsala granátomet STV Group.

Tagy: