Rusové už nechtějí dobýt Kyjev. Mají jiný cíl, hlásí reportér CNN Prima NEWS z Ukrajiny

Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr se nachází v ukrajinském Lvově na západě země.

Rusové už se nesnaží dobýt Kyjev, přeskupují své síly a chtějí si udržet již obsazená území, potvrdil reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr, který se nachází na Ukrajině. Dodal, že pondělní útok na obchodní centrum v ukrajinské metropoli nebyl výjimečný, Rusové se totiž snaží ničit zásobovací sklady.

Poté, co se ruským silám nepodařilo dosáhnout rychlého vítězství nad Ukrajinou, přichází Kreml s novou strategií. Cílem je dobýt klíčové území a ukrajinskou vládu přimět k přijetí neutrality. Boje o Kyjev už nejsou součástí nového plánu, uvedl to americký deník Wall Street Journal.

„Deník používá jako zdroj bezpečnostní orgány Spojených států, které tvrdí, že Rusko upustilo od bitvy o Kyjev, ale trvá na tom, aby dobytá území už zůstala tak, jak jsou,“ vysvětlil přímo ze Lvova na západě Ukrajiny reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Neděle měla být podle ukrajinského ministerstva obrany klidnější proto, že i podle něj dochází k přeskupení ruských vojsk. „Postup na Kyjev velmi komplikuje počasí, protože se oteplilo, rozvodnil se Dněpr a okolí řeky je plné bahna,“ popsal zahraniční reportér.

Při pondělním ostřelování obchodního centra a obytných budov v severní části Kyjeva zemřelo minimálně šest lidí. Starosta města Vitalij Kličko upřesnil, že záchranné složky bojují s rozsáhlým požárem. Jak ukazují záběry z místa, z nákupního centra zbyly jen trosky a vyprošťovací práce jsou velmi složité.

„Máme informace, že noční ofenziva na obchodní centrum nebyla první, ruská vojska se snaží zničit zásobování potravinami a útočí i na podobné objekty. Předpokládají, že tam jsou sklady,“ vysvětlil reportér Kaizr.

Klid zbraní výměnou za dobytá území

Kromě zmíněného útoku byl v metropoli klid. Kaizr to připisuje tomu, že se Rusové snaží přeskupit svá vojka. „Zjistili, že jejich původní plán rychle obsadit město nevyjde. Údajně se budou snažit udržet dobytá místa a naléhat na kyjevskou vládu, aby vyměnila tyto oblasti za to, že se Rusové nepokusí získat Kyjev,“ dodal zahraniční reportér.

Změně plánu odpovídá, že se ukrajinské armádě podařilo dobýt zpět malou vesnici na západ od Kyjeva, čímž odřízla ruské vojáky od hlavní silnice a dostala se na jejich dostřel. Rusko tak nejspíše opravdu chce vyměnit Kyjev za dobytá území na severu od hlavního města. S tím ale Ukrajina nebude souhlasit.

Nad Lvovem zní opakovaně sirény a upozornění na raketový nebo letecký útok ze vzduchu. „Město je ovšem v pořádku, lidé jsou klidní, panika zde není,“ ubezpečil Kaizr. Lvov se nachází na západě země nedaleko Polska, nejtěžší boje, jaké známe například z Mariupolu nebo Charkova, se mu tak vyhýbají.

Tagy: