České tajné služby varují před ruskými špiony. Mohou být mezi uprchlíky, tvrdí Koudelka

Michal Koudelka

Rozhovor s Vlastislavem Břízou

Masivní dezinformace, narušování kyberprostoru i další útoky. Bezpečnostní informační služba (BIS) varovala před aktivitami ruských špionů na českém území. Podle jejího šéfa Michala Koudelky se nová vlna agentů z Moskvy může nacházet i mezi ukrajinskými uprchlíky.

Informoval o tom server iDnes.cz. „Aktivita ruských příznivců u nás se už začíná pomalu aktivizovat. Musíme být připraveni na jejich nové útoky – masivní dezinformace, využívání páté kolony a kyberútoky,“ prohlásil Koudelka. Podle něj se noví ruští agenti mohou na území ČR dostat tak, že se pod falešnými doklady budou vydávat za ukrajinské uprchlíky.

Zatím jde ale spíš o podezření. BIS mezi ukrajinskými utečenci ruského agenta ještě neodhalila. „Z bezpečnostních i strategických důvodů už další rozšiřující komentář poskytovat nebudeme,“ dodal mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha.

Úkolem agentů Moskvy má být především zpochybňování invaze na Ukrajinu a obecně šíření proruské propagandy. Současná situace však podle Koudelky zpravodajskou činnost Ruska v Česku poměrně komplikuje.

Celkový počet ruských diplomatů v ČR klesl aktuálně na šest a administrativně-technických pracovníků na 25. Vzhledem k rozsáhlým protiruským sankcím, omezenému vydávání víz či uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla podle ředitele BIS mají nyní ztížené podmínky i ruští zpravodajci působící pod krytím obchodníků, novinářů nebo zástupců ruských firem.

Personální stav ruského velvyslanectví v Česku byl výrazně omezen kvůli kauze Vrbětice už loni. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle kterých jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích v roce 2014 důvodně podezřelí agenti ruské GRU, vyhostilo zprvu 18 pracovníků a následně i další.

Po ruském útoku na Ukrajinu Česko zareagovalo dalším diplomatickým krokem, když odvolalo souhlas s provozem ruských konzulátů v Karlových Varech a Brně. To znamenalo další snížení početního stavu.

Tagy: